Hina/ Dario GRZELJ

Hrelja: Povećanjem police dopunskog osiguranja pogoduje se privatnim osiguravateljima

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izjavio je u četvrtak kako je ministar zdravlja Dario Nakić, najavom povećanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, pokazao da je  jako zabrinut nad sudbinom privatnih zdravstvenih osiguravatelja, a na teret neprofitnog i sveobuhvatnog zdravstvenog osiguranja koje provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

“HZZO ima 1,6 milijuna osiguranika koji uredno plaćaju dopunsko osiguranje 70 kuna mjesečno, naplativost iznosi 98 posto, a posljednje dvije godine dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a posluje pozitivno bez obzira na dug države. Ovo što je ministar rekao su neistine i bacamo mu rukavicu da ispred umirovljeničkih stranaka i udruga sučelimo činjenice o dopunskom osiguranju”, rekao je Hrelja na konferenciji za novinare.

Država je dužna, ističe, osiguravatelju platiti dug za 2015. dopunsko osiguranje za 975 tisuća osoba, ali ne tako da poveća police dopunskog osiguranja onima koji te police uredno plaćaju.

Hrelja stoga drži da ministar zdravlja pokušava u interesu privatnih osiguravatelja uništiti dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a kao zadnju instituciju socijalne i međugeneracijske solidarnosti u Hrvatskoj, koje svima omogućava jedinstvenu cijenu dopunskog osiguranja, a ne da stariji od 65 godina kod privatnika moraju plaćati policu dopunskog od 150 kuna.

“Osobno sam pretrpio puno kritika kada smo 2013. prihvatili jedinstvenu cijenu polici od 70 kuna nakon što smo shvatili da privatni osiguravatelji zbog liberalizacije tržišta uzimaju zdrave i mlade osiguranike HZZO-u po dampinškim cijenama, no bili smo svjesni da je Hrvatskoj u toj situaciji potrebno jedno neprofitno zdravstveno osiguranje”, rekao je Hrelja.

Više od 90 posto starijih od 60 godina osiguranici dopunskog osiguranja HZZO-a te je HSU-u stalo da dopunsko zdarvstveno osiguranje HZZO-a kao neprofitini osiguravatelj opstane u ekonomskom interesu građana.

Predsjednik HSU stoga je pozvao ministra Nakića da se, umjesto povećanjem iznosa police dopunskog, radije bavi povećanjem cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja budući da ih država nije mijenjala od 2004. godine, a cenzusi su vrlo niski i iznose za samca 1939 kuna, a člana obitelji 1516 kuna.

Komentiraj