HRELJA ‘HSU spreman podržati Vladine projekte za umirovljenike i mirovinske probleme’

HINA/ Damir SENÈAR /ds

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izjavio je u srijedu da je spreman na tzv. projektnu suradnju s Vladom, u kojoj bi njegova stranka bila spremna podržati projekte koji se tiču umirovljenika i nagomilanih umirovljeničkih problema, iako je HSU dio oporbe.

“Ako je Vlada, ne govorim o strankama ni koalicijama, spremna riješiti neke od nagomilanih umirovljeničkih problema, bilo da se radi o obiteljskim mirovinama, o dodatku na mirovinu za nove umirovljenike, mirovinama onih koji imaju manje od 15 godina staža, a stari su 70 godina ili o prenošenju vlasništva nad domovima umirovljenika s države na županije, mi smo u tom dijelu spremni na suradnju s Vladom, bez obzira što smo opozicija. To nas ne sprečava da podržavamo i sudjelujemo u izradi mogućih rješenja”, rekao je Hrelja Hini.

Podsjeća kako je HSU i u predizborno vrijeme, uoči parlamentarnih zbora, isticao svojih 15-ak zahtjeva koji se odnose na rješavanje umirovljeničkih pitanja, te poručuje kako to ne bi narušilo savez s ostalim oporbenim strankama.

“Kako bi to narušilo savez? Vratimo se samo trenutak unatrag,HSS je podržao Vladu i dao joj 100 dana, jel’ to narušilo neke odnose? To je puno žešće nego ovo što mi kažemo. Mi imamo vrlo dobro opravdanje – umirovljenici stvarno nemaju vremena čekati na rješenja, pogotovo jer kažu da će nacionalne mirovine ili nacionalna socijalna pomoć doći na red tek 2019., 2020. ili 2021. godine. Tko će to dočekati”, kaže Hrelja.

Predsjednik HSU-a ističe kako se radi o suradnji s Vladom a ne HDZ-om. Nemam ništa protiv širih razgovara. ako će to netko željeti, no o svemu će odlučivati vodstvo stranke, dodaje.

“I u listopadu prošle godine kod predsjednice Republike rekao sam da bi naša politika trebala napraviti neke iskorake i da s više uvažavanja iskustava iz prethodnih mandata različitih stranaka možemo dobiti novu kvalitetu. Naravno da tu treba strpljenja i koordinacije i jedan drugi, ljudski odnos među političarima”, rekao je Hrelja.

Komentiraj