HRELJA “Gubitak mirovinskih fondova zbog Agrokora je minoran”

Hina Dario GRZELJ

Predsjednik Stranke umirovljenika Silvano Hrelja u utorak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao gubitak mirovinskih fondova zbog Agrokora te mirovine.

Hrelja kaže kako je poslovanje s Ledom i Jamnicom dovelo do pada dionica, ali i kako se rad o ‘minornom gubitku’. “Prije 2014. mirovinski fodnovi nisu davali nikakva izvješća, sada moraju jednom godišnje izvijestiti Sabor o tome gdje ulažu. Svojevremeno su kupovali obveznice s visokim prinosima i još uvijek su debelo u plusu što se tiče poslovanja s Agrokorom”, rekao je Hrelja.

Dodao je da mirovinski fondovi kreditiraju Agrokor ispod jedan posto svog portfeloja. “Pravovremeno su prodali dosta dionica spornih firmi. Prodali su ih prije izvanredne uprave, što znači da su imali više informacija nego građani, ali to je njihov posao”, objasnio je.

Na pitanje hoće li mirovine rasti, Hrelja kaćže da će usklađivanje ići dva puta, ali se ne zna koliko. “Ovo povećanje u postotcima za mirovinu od tisuću kuna je 20 kuna, to nije dovoljno. Proračunom je predviđeno milijardu kuna više. Ne može se točno predvidjeti jer se broj umirovljenika mijenja”, istaknuo je dodajući da otkad se on bavi politikom, 14 godina, minimalna je mirovina sa 1800 kuna porasla na 2300 kuna.

“Ova vlada i svaka druga trebala bi biti osjetljivija prema socijalnoj situaciji. Treba razmišljati o novim modelima preraspodjele, jer svi imaju pravo na dostojanstvenu starost, zdravstveno osiguranje”, komentirao je povećanje povlaštenih mirovina.

Komentiraj