HREJTING Polovica građana smatra da su suci ovisni o politici

U posljednjem ovomjesečnom dijelu HRT-ovo istraživanje Hrejting donosi stavove građana o korupciji u društvu i hrvatskom pravosuđu. Istraživanje je za HRT provela agencija Promocija plus, a obuhvatilo je 1400 ispitanika. Razina pouzdanosti je 95 posto.

22,2 posto ispitanih kao odgovor na pitanje u kojem području društva je korupcija najprisutnija smatra da je to politika, odnosno političke stranke. 22,1 kao najkorumpiranije vidi pravosuđe. Da su sva područja društva korumpirana smatra 19,3 posto građana.

Dosta veliki broj ispitanih, 15,5 posto državnu upravu vidi kao najkorumpiraniju. Iako u javnosti vlada percepcija da je dosta velika korupcija u zdravstvu, HRejting pokazuje da tako misli svega 5,5 posto građana. Njih nešto manje, 5 posto, najveću korupciju vidi u javnim poduzećima.

Kao najveći problem hrvatskog pravosuđa najveći broj anketiranih, njih 38 posto vidi upravo korupciju, 16,8 neujednačenu sudsku praksu, losše zakone 12,8 posto, loše, nestručne suce 9,2 posto, način izbora i reizbora sudaca 4,7 posto, a male plaće koje odbijaju kvalitetne suce 4,5 posto.

Gotovo polovica anketiranih smatra da suci nisu neovisni pri donošenju presuda  te da političari, stranke i Vlade vrše pritisak na suce u donošenju presuda.

Četiri petine ispitanika smatra da je korupcija u Hrvatskoj izrazito ili dosta raširena i to upravo u politici i pravosuđu.

Komentiraj