Hrebak: “Problem je što ćemo usklađivanjem zakona o pobačaju otvoriti Pandorinu kutiju”

Predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak u utorak je za N1 televiziju komentirao slučaj Mirele Čavajde i pitanje Zakona o pobačaju.

“Mi očito nismo dovoljno liberalni, jer koliko vidim, pobačaj je zabranjen u Hrvatskoj, kad čujem izjave u javnosti. Jedini problem sa zakonom je što je on tako star, iz 1978. godine i ne mijenja se zato što to unosi podjele u zemlju. Nitko ne govori o tome ako se otvori ta priča i rasprava u saboru i ako uđe zakon u proceduru, kakve će to tektonske poremećaje izazvati. Naravno da ga treba uskladiti, ali je problem što ćemo u procesu otvoriti Pandorinu kutiju”, rekao je Hrebak.

Dodao je da je pozicija liberala da je standard koji uređuje ovo područje standard na razini Europe. “a ne vidim što je to Ustavni sud preporučio što se treba napraviti osim usklađivanja zakona, ne govorimo o sadržaju, nego o pravnim stvarima”, rekao je Hrebak.

Ističe da je slučaj mirele Čavajde kompleksan. “Ovdje se ne radi o pobačaju, ovdje se radi o prekidu trudnoće, dakle, izvan granica u kojima govorimo o pobačaju, vrlo kompleksna situacija”, kaže za N1.

Kao glavni problem u slučaju Čavajda Hrebak je istaknuo da ona svoje zakonsko pravo ne može ostvariti u Hrvatskoj. Dodao je da je priča o pobačaju i prizivu savjesti liječnika odmah na početku dignuta na političku razinu.

“Zašto bi pravo žene da to učini bilo veće od prava ginekologa da to ne učini? Ovo je teško pitanje. Ja mislim da to treba biti pravo žene, da žena može odabrati do desetog tjedna, razina zakonskog standarda je više nego dovoljna”, rekao je Hrebak.

Komentirajući donošenje zakona, Hrebak navodi da je atmosfera u društvu takva da se o tom zakonu ne bi moglo raspravljati hladne glave.

Slovenska komisija odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Komentiraj