Hranj piše Banožiću: ‘Kao čovjeka i vojnika strateški me zlostavljate’

Nacional otkriva sadržaj dramatičnih dopisa načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH-a Roberta Hranja upućenih ministru obrane Mariju Banožiću

Nacional je u posjedu dvaju dopisa koje je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputio ministru obrane Mariju Banožiću, a koji su i bili povod istupu predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića i Milanovićeva savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića u ponedjeljak. Dopisi koji su datirani na 12. i 22. studenoga ove godine detaljno pokazuju koliko su narušeni odnosi između admirala Hranja i ministra obrane Banožića te se iz njih može zaključiti da je suradnja između Hranja i Banožića nepostojeća i praktički nemoguća.

Da su odnosi između načelnika Glavnog stožera i ministra obrane ozbiljno narušeni, vidljivo je već iz prvog dopisa od 12. studenoga, u kojem admiral Robert Hranj izražava nezadovoljstvo odlukom ministra Banožića kojom nije dopušteno da Oružane snage RH pružaju potporu Uredu predsjednika bez Banožićeve odluke ili suglasnosti. Hranj navodi da je Banožić u toj odluci napisao i da za takvu potporu vojnicima neće biti odobrena sredstva iz proračuna Ministarstva obrane. U nastavku dopisa Hranj piše:

“Napominjem da vaša odluka opstruira i otežava redovno funkcioniranje Oružanih snaga RH, generalno, a posebno postrojbe kojoj je temeljna zadaća pružanje potpore i zaštite Predsjedniku RH (Počasno zaštitna bojna). Kako sam ja najodgovorniji za funkcioniranje Oružanih snaga, Vašu odluku dijelom doživljavam i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a s nizom grubih neistina.”

Predsjednik Zoran Milanović i načelnik glavnog stožera, admiral Robert Hranj, u višemjesečnom su sukobu s ministrom Banožićem. FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

U nastavku dopisa admiral Hranj ističe da Banožićeva odluka direktno ulazi u ovlasti načelnika Glavnog stožera da zapovijeda postrojbama OS RH te na kraju moli Banožića da revidira ili povuče svoju odluku te da probleme koji su bili razlog donošenja te odluke riješi na drugoj razini. Nakon toga admiral Hranj Banožiću šalje drugi dopis, datiran na 22. studenoga, u kojem navodi da je na temelju izvješća Počasno-zaštitne bojne i uvidom u aplikaciju ARGOSY utvrđeno da zbog ranije spomenute Banožićeve odluke nisu isplaćene akontacije i dnevnice po obrađenim putnim nalozima za djelatnike Počasno-zaštitne bojne za razdoblje od 4. do 17. studenoga 2021. Admiral Hranj nakon toga u dopisu piše:

“Budući da niste uvažili moj prijedlog da navedenu odluku revidirate ili stavite izvan snage, do današnjeg dana djelatnicima Počasno-zaštitne bojne nisu isplaćene dnevnice po 22 obrađena putna naloga za 39 djelatnika u ukupnom iznosu od 6800 kuna, kao ni akontacije po tri putna naloga za 14 djelatnika u ukupnom iznosu od 2800 kuna.” Na kraju tog dopisa admiral Hranj još jednom moli ministra Banožića da razmotri njegove prijedloge iz prethodnog dopisa te da revidira ili ukine spornu odluku. Očito je da su i ovi dopisi admirala Roberta Hranja bili povod istupu predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića i savjetnika predsjednika Dragana Lozančića, koji su u ponedjeljak upozorili na to da se zlostavljanje ministra obrane Marija Banožića proširilo na hrvatske vojnike koji pružaju potporu predsjedniku jer im nisu isplaćene zarađene dnevnice. Miljenić je izjavio novinarima u Uredu predsjednika da se ministrovo zlostavljanje protegnulo na hrvatske vojnike koji časno rade svoj posao nakon nezakonitog i naprasnog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te šikaniranja i zlostavljanja načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja. Objasnio je da je ministar prije mjesec dana donio odluku prema kojoj se ne plaćaju dnevnice hrvatskim vojnicima koji pružaju bilo kakvu potporu predsjedniku, konkretno, ljudima koji su bili postrojeni u Vukovaru i koji su nosili vijence u Škabrnji. Miljenić je rekao da su na to morali reagirati, s obzirom na to da ih je načelnik Glavnog stožera upozorio da u zadnjih mjesec dana ima nekoliko desetaka takvih slučajeva, a sa svime je upoznat i predsjednik Vlade, ali, nažalost, zasad nema reakcije.

Ministar obrane Mario Banožić u svom istupu u ponedjeljak tvrdi da više neće pokrivati nesposobnost predsjednikova ureda. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Ubrzo nakon toga na Facebooku se oglasio i ministar obrane Mario Banožić, koji je napisao sljedeći status:

“Umjesto da drže neuvjerljive presice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost.” Drugim riječima aktivnosti vojnika koji su, primjerice, bili uz predsjednika Zorana Milanovića prilikom polaganja vijenaca u Vukovaru i Škabrnji, Banožić smatra neracionalnim trošenjem proračunskih sredstava.

Dva dopisa koja je admiral Hranj poslao ministru obrane Mariju Banožiću, u kojima izražava nezadovoljstvo njegovim odlukama. FOTO: Nacional

Komentiraj