‘Hrabri starac’: Brod USS Constitution iz 1797. godine još uvijek plovi

Najstariji ratni brod na svijetu, USS Constitution, i dalje plovi morima. Porinut je 21. listopada 1797. godine, a stari jedrenjak je i dalje u funkciji. To mu daje čast bivanja najstarijim brodom na svijetu koji i dalje ima dopuštenje plovidbe. Plutajući spomenik kulture ili ‘Hrabri starac’, nadimci su i opisi za najstariji brod na svijetu koji i dalje plovi morima i oceanima. Ime USS Constitution mu je dao predsjednik SAD-a George Washington, deset godina nakon što su Amerikanci napisali svoj Ustav.

Ratni jedrenjak naoružan je s preko 50 topova, dug je 93 metra, a na njemu je služilo preko 450 članova mornarice SAD-a kroz povijest. Brod je danas star 221 godinu, a služio je u mnogim bitkama. Tijekom rata s Britancima 1812. godine za svoje zasluge brod je dobio nadimak ‘Hrabri starac’, a pažljivim očuvanjem i povremenim restauracijama uspješno je sačuvan.

Još jedan poznati brod, Victory, admirala Horatia Nelsona koji je pobijedio Napoleona u jednoj od najpoznatijih morskih bitaka, Trafalgarskoj bitki, također je očuvan, ali više ne plovi i čuva ga se na suhom doku.

USS Constitution je i dalje u aktivnoj službi američke ratne mornarice, ali koristi se uglavnom u ceremonijalnim obilježavanjima.

Komentiraj