Slabosti sustava i slabe institucije vlasti glavni su razlog zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država stanjem u Bosni i Hercegovini jer to otvara prostor kriminalu i terorizmu, izjavio je zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee u intervjuu kojega je u četvrtak objavio “Dnevni avaz”.

Komentirajući izjave hrvatske predsjendice Kolinde Grabar-Kitarović kako je BiH potencijalni uzrok nestabilnosti u cijeloj regiji, Yee je kazao kako su sa stajališta SAD u BiH vidljive slabosti na koje treba obratiti posebnu pozornost.

“Ono što brine moju zemlju jesu strukturalne slabosti u BiH koje dopuštaju kriminalu ili teroristima da djeluju”, kazao je američki diplomat.

Izvori nestabilnosti, kako je pojasnio, mogu biti raznoliki pa to može predstavljati vojska mladih i nezaposlenih ljudi nezadovoljnih vlašću, ali i sustav sigurnosti ili slabe institucije vlasti koje se ne mogu boriti protiv kriminala ili terorizma.

Korupciju u BiH pritom vidi kao jedan od glavnih problema.

“Koliko znam BiH i druge zemlje na Balkanu imaju najgore pokazatelje u primjerima podmićivanja”, kazao je Yee dodajući kako BiH treba političare, ali i tijela vlasti koji će se odlučno boriti protiv korupcije.

Yee je poručio kako su SAD odlučne u potpori BiH kao cjelovitoj i suverenoj državi jer je to od ključnog značaja za stabilnost cijelog Balkana.

“Vjerujem da će se američka politika nastaviti kretati u tom pravcu”, kazao je Yee dodajući kako je na novom predsjedniku Donaldu Trumpu da odluči što dalje, no kako vjeruje da se potpora SAD Bosni i Hercegovini neće mijenjati.

Istaknuo je i kako nitko nema pravo sprječavati euroatlantske integracije BiH, uključujući tu eventualno članstvo te zemlje u NATO-u.

Komentiraj