HORVAT “Uskoro odluka o otkupu Ininih dionica od MOL-a”

Marko Prpic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak kako se u idućih nekoliko mjeseci očekuje konačna odluka o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a, napominjući kako je puno bitnije da taj proces bude kvalitetno napravljen od toga koliko će trajati.

Odgovarajući na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na novinarski upit što je s otkupom dionica Ine o MOL-a i može li se očekivati povratak Ine u hrvatske ruke te što je s potpisom ugovora sa savjetnicima za taj posao, Horvatk je kazao kako je “s konačnom odlukom u ovom trenutku prerano špekulirati”.

“Mi smo u jednoj vrlo osjetljivoj fazi izbora relevantnih konzultanata koji nam mogu pomoći u dubinskom snimanju i konačnoj odluci koliko u ovom trenutku Ina vrijedi i kolika je njena stvarna i tržišna cijena. Proces je u ovom trenutku u ingerenciji ministra financija i ministra zaštite okoliša i energetike. Proces u ovom trenutku traje. Mislim da je daleko bitnije da proces bude kvalitetno napravljen od onoga koliko će u konačnici trajati, a siguran sam da oba ministra stvari imaju pod kontrolom i da ćemo u nekoliko sljedećih mjeseci imati i konačnu odluku”, istaknuo je Horvat.

I ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je u četvrtak prije sjednice Vlade izjavio kako se u idućim mjesecima očekuje donošenje odluke o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a te poručio kako svaki posao treba biti odrađen kako treba.

“Puno je bolje da se dulje radi i da bude analiza kvalitetna, nego da se odradi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a analiza bude manjkava. Vjerujem da ćete se i vi složiti da analizi vrijednosti Inina poslovanja ne treba pristupiti diletantski”, poručio je Ćorić na novinarsku opasku da Vlada dugo čeka s odlukom o Ini poručio je kako svaki takav posao treba biti odrađen kako treba.

Premijer Andrej Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, a u travnju ove godine odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. No, ugovor sa savjetnicima još uvijek nije potpisan.

Nema potrebe za bilo kakvom ljutnjom Orbana

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi novinari su Horvata upitali i je li upoznat s ljutnjom mađarskog premijera Viktora Orbana na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, dok je Mađarska s druge strane dala Hrvatskoj “zeleno svijetlo” za ulazak u OECD, te ima li Hrvatska kakav odgovor na tu ljutnju s obzirom da je Orbanov posjet Hrvatskoj predviđen početkom idućeg mjeseca.

Horvat kaže kako ne vidi potrebu za bilo kakvom ljutnjom, a ni iz medija niti iz bilo kakve druge komunikacije nije vidio da mađarski premijer izražava “bilo kakvu posebnu ljutnju”.

“Što se tiče povratka imena gospodina Hernadija na Interpolovu tjeralicu, o tome ne bih špekulirao, to je čisto i samo isključivo pravosudno pitanje. A postoji li ljutnja ili ne, mislim da je vjerodostojan dokaz potvrda dolaska mađarskog premijera u Hrvatsku”, rekao je Horvat.

Kada je riječ o blokadi ulaska Hrvatske u OECD, Horvat se nada da će put Mađarske slijediti Slovenija te da bi Hrvatska oko polovice iduće godine mogla skinuti sve blokade i početi ozbiljne razgovore o pristupanju i prihvaćanju Hrvatske u punopravno članstvo OECD-a, gospodarske asocijacije koja u ovom trenutku broji više od 40 zemalja.

Komentiraj