HORVAT ‘Uljanik nije jedina tema, trebamo pomoći i poduzetnicima’

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvorio je u četvrtak u Krapini 26. međunarodni sajam gospodarstva “Zagorski gospodarski zbor” te je tom prigodom među ostalim poručio da u borbi za bolje gospodarstvo u središtu interesa ne mogu biti samo problemi kakav je Uljanik, nego i poduzetnici te kako im pomoći u daljnjem razvoju.

“Ne pratim toliko što se događa oko Todorića, već pratim i gledam dobre efekte koji se događaju u revitalizaciji poslovanja Agrokor. Dakle, sva ona obveza koja se sklopljenom nagodbom postavila na papir u iznosu od 1,6 ili 1,7 milijarda eura ovakvim poslovanjem, rastom prihoda u svim društvima Agrokor grupe daje jedno potpuno uvjerenje da će u konačnici ta nagodba u nekoliko sljedećih godina biti poštovana”, rekao je Horvat odgovarajući na novinarski upit o posljednjim događajima u vezi s Todorićevim izručenjem Hrvatskoj odnosno današnje odgode ročišta u Londonu.

Naime, londonski Visoki sud danas je do sredine listopada odgodio ročište na kojem će se odlučivati o još jednom pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, a na zahtjev njegova odvjetnika Jamesa Hinesa koji tvrdi da ima nove dokaze. Ročište će se održati u tjednu koji počinje 15. listopada.

“Posljedica je to i određenih restriktivnih mjera, odnosno štednje, ali i gospodarskog rasta koji se ubrzava i koji je u drugom kvartalu bio od 2,9 posto. Kada nam se u trećem kvartalu poluči sinergija turističke sezone, siguran sam da ćemo prijeći stopu rasta od tri posto”, rekao je Horvat, dodajući kako za važan i željeni iskorak – dosegnuti stopu rasta od pet posto – moramo mijenjati filozofiju i radikalnije pristupiti investicijama u realni poduzetnički sektor.

Ministar Horvat podsjetio je da je hrvatski BDP u drugom tromjesečju porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini, da Hrvatska bilježi smanjenje javnog duga te da su Vlada i Ministarstvo gospodarstva povukli mnoge poteze za privlačenje investicija i očuvanje zapošljavanja.

“Učinjeno je puno, ali sve to još nije dovoljno za jačanje gospodarstva, kako u ovoj županiji, tako i u cijeloj državi. Zbog toga u središtu našeg interesa ne smije samo biti problematika kakvu danas imamo i s kakvom se borimo, nazovimo ju Uljanik, već naglasak želimo staviti na naše poduzetnike i načine kako im pomoći i olakšati u daljnjem razvoju i otvaranju novih, prvenstveno kvalitetnih radnih mjesta”, rekao je Horvat otvarajući “Zagorski gospodarski zbor” na kojem se do 8. rujna predstavlja 270 izlagača.

Ministar je istaknuo i potporu gospodarstvu i poduzetništvu kroz EU fondove, navodeći da je od više od 2000 projekata vrijednih 3,3 milijarde kuna u Krapinsko-zagorskoj županiji riječ o 79 projekata vrijednih više od 102 milijuna kuna.

Poručio je da će učiniti sve da se u sljedećemu financijskom razdoblju poduzetnicima osiguraju još bolji pozivi s još više raspoloživih financijskih sredstava.

“Napredak je postupan i kontinuiran, procesi su složeni i dugotrajni, ali ova Vlada je snažno usredotočena na provođenje reformi u svim sektorima kako bi stvorila sigurno i pozitivno poduzetničko okruženje, pretpostavke za stabilan rast i snažno gospodarstvo, otporno na ovakve kakve danas imamo prilike vidjeti, ali i buduće gospodarske izazove”, rekao je.

 

Komentiraj