Horvat: “Ugostitelji spremaju 15 tisuća toplih obroka dnevno, to je previše. Posao preuzima državna firma Pleter”

Ministar graditeljstva Darko Horvat kaže da je brojka od 15 tisuća toplih obroka, koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika. Volonteri će, kaže, biti na terenu, dok im ne jave da više nisu potrebni, donosi Dnevnik.hr.

Horvat je komentirao situaciju sa smještajem ljudi, čije kuće i stanovi su nakon potresa postali opasni za useljenje i život.

“S današnjim danom na terenu je instalirano 297 stambenih jedinica iz resursa države koje su stavljene u uporabu. Još 70 kućica upravo stiže u luku Trst, to je donacija turske vlade, osiguran je prijevoz i one će već danas biti pretovarene na kamione i krenuti put Petrinje, Gline i Siska”, izjavio je ministar Darko Horvat.

Komentirao je i način podjele i pripreme hrane u Petrinji. Izjavio je kako od ponedjeljka taj posao preuzima državna tvrtka Pleter.

“Osigurat ćemo veću sigurnost u pripremi hrane”, naglasio je ministar i dodao kako je Vlada osigurala 160 milijuna kuna za obrtnike koji ne mogu raditi zbog potresa. Samci će dobiti jednokratni iznos pomoći od maksimalnih 2500 kuna, a obitelji do 3500 kuna.

Poručio je da se situacija normalizira te da sve ono što se radi na terenu “ima svoju glavu i rep”.

Ministar je komentirao i ugostitelje koji su svih ovih tjedana kuhali i dijelili hranu građanima nastradalim u potresu.

“Količina dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15 tisuća i mi smo mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka, koji je potrebno pripremati. Od ponedjeljka uvodimo organizirani segment pripreme toplih obroka. Volonteri će biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni”, izjavio je Horvat.

Što se tiče hrvatske vojske koja ima kuhinjski modul za pripremanje obroka, zbog čega su mnogi pitali zašto se taj ne koristi u Petrinji, ministar Horvat je rekao:

“Nema potrebe za mobilizacijom takvog objekta, a oni koji su do jučer obnašali ministarska mjesta imaju predugačak jezik, a ti su jezici politički obojani. MORH je jasno u priopćenju rekao za što je ta kuhinja i zašto nije uporabljiva za ovakvu situaciju”, poručio je Horvat.

 

 

 

 

 

Komentiraj