HORVAT “Prvu, neslužbenu reakciju Bruxellesa, očekujemo u petak”

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jutros je u emisiji ‘A sada Vlada’ izjavio kako bi prva, neslužbena, reakcija Bruxellesa o restrukturiranju Uljanika mogla stići u petak, kada u Hrvatsku dolazi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

“Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku je vrlo nezahvalno”, rekao je Horvat dodajući da, ako odgovor iz Bruxellesa bude pozitivan, tek će tada, sukladno korekcijama Bruxellesa, moći donijeti odluku ulazi li u taj program ili ne.

“zrađivači programa restrukturiranja predvidjeli su da u onome trenutku kada Bruxelles kaže da predloženi program ne ruši postulate tržišnog natjecanja, participacija države u tom restrukturiranju bude 60, a samog Uljanika i strateškog partnera 40 posto. Nije nikakva tajna da bi samim time na teret države i državnog proračuna, od ukupnih 584 milijuna eura potrebnih za restrukturiranje i izgradnje brodova u knjizi narudžbi, državni doprinos u tom restrukturiranju trebao iznositi 352 milijuna eura”, kazao je Horvat.

Odgovarajući na pitanje kako je do eskalacije u Uljaniku i 3. maju diplo, ministar ističe dvije činjenice – da je proces restrukturiranja u 3.maju započeo i završio 31.12.2017. Uljanik pak, napominje, nikad nije bio u procesu restrukturiranja. Iznio je nekoliko brojki, između ostalog onu da je zaključno s 31.3.2018. manjak sredstava na računu Uljanik grupe iznosio 575 milijuna eura.

Komentiraj