HINA/ Damir SENČAR

HORVAT “Pozivam Adris da se pokušamo dogovoriti oko nagodbe”

Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je u ‘Novom danu’ N1 telebizije komentirao stanje u Agrokoru i nagodbu. Horvat je rekao da ima sudionika koji nagodbom nisu zadovoljni, a jedan od najvećih je Adris. “Ovih dana ćemo sjesti s njima za stol i vidjeti može li se doći do rješenja pa da i Adris bude na ročištu o nagodbi u srpnju”, najavio je.

“Pozivam Adris grupu da ponovno sjednemo za stol i pokušamo se dogovoriti. Ovakav model vlasništva nije nametnula Vlada ili izvanredni povjerenik, nego bivši vlasnik. Čudno mi je s pozicije ministra i poduzetnika da su se u jednom trenutku dobavljači počeli baviti financiranjem Agrokora, i tu su ušli u rizik i sad taj rizik dolazi na vidjelo i to je glavni uzrok da se kroz nagodbu ne mogu namiriti sto posto”, rekao je Horvat i dodao da se ne boji da će hrvatski dobavljači okrenuti leđa Konzumu i Agrokoru.

Upitan zašto nije kostruirano Stalno vjerovničko vijeće, Horvat kaže da je Izvanredna uprava uložila puno energije i trud kako bi oformila Stalno vijeće, ali d toga nije došlo. “Ali kada svih pet grupa iz Privremenog vjerovničkog vijeća dignu ruke za nagodbu, onda je to jasan znak da je većina za”, rekao je.

Dodao je kako nije pročitao svih sedam tisuća stranica nagodbe. “Do kraja godine sam siguran da ćemo imati čistu situaciju u Agrokoru i da će novi vlasnici ući u vlasničku strukturu. Perspektiva 17-18 solventnih kompanija u koncernu Agrokora, budi nadu da će kroz nekoliko godina modalitet nagodbe biti saniran, i da će Agrokor krenuti od pozitivne nule”, poručio je ministar.

Iznosi koje su dobili savjetnici i konzultanti u Agrokoru, rekao je, biti će objavljeni nakon 4. srpnja. “Proces izvanredne uprave hrvatske porezne obveznike neće koštati niti kune jer sve je financirano iz poslovanja Agrokora, a taj iznos neće prijeći 1 posto ukupnoga duga”, rekao je.

Komentiraj