HORVAT O SINDIKALNIM ZAHTJEVIMA: “Nema ekskluziviteta za nikoga”

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je, gostujući na N1 televiziji, komentirao zahtjeve sindikata.

“Do kada će trajati štrajk sigurna sam da će odlučivati oni koji su u štrajk krenuli. Vlada koristi sve legitimne instrumente da se nastavi razgovor. Razgovor, bude li konstruktivnog karaktera će se nastaviti kroz nekoliko dana. Ako bude dobre volje, iznaći će se rješenje”, rekao je Horvat o štrajku u osnovnim i srednjim školama.

Dodao je kako se horiontalnim mjerama želi intervenirati u sustav osnovice plaća kod širokog dijela onih koji su u državnim i javnim službama. “Kolega Marić u svojim izračunima iznio je ono što državni proračun može podnijeti. Svi razgovori idu u tome da se u sljedećoj godini ne ide na umanjenje jednog postotnog poena BDP-a koji na prihodovnoj strani znači oko dvije milijarde. To je manevarksi prostor unutar kojeg Vlada može intervenirati, sve iznad toga je deficit”, objasnio je.

Ponovio je da su puno napravili na osiguravanju gospodarskog rasta koji onda donosi i veći manevarski prostor, ali da nema ekskluziviteta za nikoga. “Zašto bi se ušlo u rekonstrukciju koeficijenta samo u segmentu obrazovanja”, odgovorio je na pitanje o nezadovoljstvu prosvjetnih sindikata oko koeficijenata složenosti posla. Smatra da bi i drugi sektori u državnoj i javnoj upravi poput vatrogasaca, policajaca, medicinara, ali i primjerice administratora u njegovom ministarstvu imaju razloga tražiti korekciju koeficijenata.

Dodao je da će se na sastanku sindikata s ministrima Divjak, Marić i Aladrović razgovarati “o mogućnostima koje danas možemo staviti u rekonstrukciji osnovice i koeficijenata da bi došli do zajedničkog kompromisnog rješenja.”

Komentiraj