Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je izrazio žaljenje zbog eksplozije u rafineriji nafte u Bosanskome Brodu te rekao kako je siguran da će doći do plinofikacije tog postrojenja, na čemu Hrvatska inzistira, a uslijed čega će, uvjeren je, rafinerija imati daleko manji učinak na kvalitetu zraka koja utječe i na život građana Slavonskoga Broda s hrvatske strane granice.

Eksplozija koja se dogodila u blizini granice Hrvatske i BiH u ovom trenutku ne stvara problem takvog tipa da bi bili ugroženi ljudski životi, rekao je Horvat na marginama 45. međunarodnog salona namještaja Ambienta.

“Građani Slavonskog Broda već duže vrijeme žive pod prijetnjom onečišćenja zraka s druge strane granice, ali i svjesni činjenice da Hrvatska maksimalno pritišće bosanskohercegovačku stranu u plinofikaciji samog postrojenja. Ja sam siguran da će se u sljedećih godinu, dvije, ta plinofikacija dogoditi, i sam utjecaj rafinerije ili rafinerijskih procesa na kvalitetu zraka imati daleko manji učinak”, dodao je u izjavi novinarima.

U eksploziji koja se u utorak navečer dogodila u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, u blizini granice s Hrvatskom, jedna je osoba poginula, a devet ih je ozlijeđeno.

Komentiraj