Horvat: “Nitko ne želi novi lockdown, a izbjeći se može isključivo odgovornim ponašanjem”

Pandemija bolesti koronavirusa širi se kod nas i u svijetu. Kako to utječe na gospodarstvo? Kako izbjeći novi lockdown i koje bi bile posljedice zatvaranja? Uz to, trajanje samoizolacije onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima skraćeno je s 14 na 10 dana. Koliko ljudi u ovom trenutku radi od kuće i koje djelatnosti takav način rada uopće mogu organizirati?

Na navedena pitanja pokušavaju u večerašnjem Otvorenom odgovoriti ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić, poduzetnik, vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat i predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Ergović.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je u emisiji “Otvoreno” kako je koronavirus prijetnja ne samo gospodarstvu, nego i cjelokupnoj zdravstvenoj situaciji nacije. Dodao je kako se može pobijediti samo odgovornim ponašanjem – sprječavanju transmisije. Rekao je kako nitko ne želi ponovno zaključavanje gospodarstva, odnosno novi lockdown.


Horvat je poručio kako je danas situacija potpuno drugačija nego što je bila u proljeće kada se ništa nije znalo o koronavirusu. Kazao je da danas znamo kako se možemo efikasno obraniti od tog virusa, ali ako dođe do te drastične mjere – novog lockdowna – kriva je isključivo naša neodgovornost. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić poručio je kako se gospodarstvo malo oporavilo od proljetnog lockdowna, te da će treći kvartal završiti s malo manjim padom.

“Sreća je da je prvi kvartal bio pozitivan, pa se to na godišnjoj razini nivelira, ali sve računice pokazuju da će treći kvartal završiti s padom preko 13 posto. To je ipak bio stanoviti rast, ako gledamo po kvartalima. I pad je manji nego što je bio u drugom  kvartalu”, dodao je.

Zorić je kazao kako će ukupni trošak biti, kada se sve zbroji, od 28 do 30 milijardi kuna. Dodao je kako za iduću godinu treba promatrati koji će biti efekt i kako se iz svega izvući.

“Pretpostavkom da se ta pandemija zaustavi, računa se da bismo mogli u 2021. imati pet, šest posto nekog rasta, da bi se u 2022. vraćali na razinu 2019”., poručio je.

Naglasio je da bi drugi lockdown bio kao “drugi moždani udar” – katastrofalan.

 

 

Komentiraj