Horvat: “Na stolu je više prijedloga nove gradnje, u roku dvije godine moglo bi se obnoviti tri tisuće kuća”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat naglasio je da bi se za dvije godine moglo obnoviti do 3000 kuća, a na stolu se našlo više prijedloga nove gradnje, među njima i montažne kućice.

“Bez obzira na tip gradnje, radit će se na trusnom i vrlo aktivnom području. Seizmolozi tvrde da se trešnja neće smiriti u sljedeće dvije godine”, rekao je Horvat, piše RTL.

Horvat o sumnji u obnovi kuća nakon Domovinskog rata

“Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati. Ja neću ponavljati bombastične rečenice Čačića, sve to nakon impulzivnih reakcija dođe na svoje mjesto, a Čačić bi malo kasnije rekao drugačije. Paušalna konstatacija da se sve srušilo nije istina, ali da su objekti odrađeni nekvalitetno, da su novci poreznih obveznika krivo potrošeni, to je istina.”

Istraga za propust pri spomenutoj obnovi

“Svi ti pojedinačni projekti imaju dosta konkretnog materijala da naprave istražne radnje, do kraja dana trebali bi dobiti kapacitete proizvođača kontejnerskih kućica i vidjeti kako dalje, ide intenzivna izgradnja kontejnerskog smještaja kao privremenog smještaja. Do sutra arhitekti, statičari i inženjeri će imati podlogu te će morati u 3 dana napraviti nekoliko koncepata kako obnoviti stradala područja. Ako se odluče za tipska rješenja, bit će vrlo brzo gotovi i s pripadajućim troškovnicima ide se u javnu nabavu, nakon svih tih koraka može se očekivati od 6. do 9. mjeseca da će biti prva lopata u obnovi.”

 

Komentiraj