Horvat: Ministarstvo poduzetništva intenzivno traži jeftine izvora financiranja poduzetnika

Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj vladi Darko Horvat  rekao je u četvrtak u Karlovcu da Ministarstvo poduzetništva i obrta mjesec dana intenzivno radi na pronalasku jeftinih izvora financiranja kako bi se stvorilo poduzetničko okruženje kakvo postoji u zemljama okruženja.

Ministar Horvat sastao se u četvrtak u Karlovcu sa vodstvom Karlovačke županije, te gradova i općina, a u razgovoru su predstavnici lokalnih vlasti pokazali interes da se neke poduzetničke zone prošire, a neke dodatno infrastrukturno opreme. Župan Ivan Vučić rekao je da jedino Karlovačka županija ima poslovnu zonu u svom vlasništvu, da ona dobro radi, nema slobodnog mjesta, te Županija sustavno godinama po nekoliko milijuna kuna izdvaja za poticanje poduzetništva, uglavnom kroz subvencioniranje kamata na poduzetničke kreditne linije banaka.

Ministar je izjavio da Ministarstvo poduzetništva i obrta “mjesec dana intenzivno radi na pronalasku jeftinih izvora financiranja kako bi se stvorilo poduzetničko okruženje kakvo postoji u zemljama okruženja, s ciljem otvaranja radnih mjesta, pa da obrazovana snaga ne završava vani”.

“Vjerujem da ubuduće županija neće morati sufinancirati kamate, već da će se poduzetnički krediti moći dobiti uz kamatu od 0,5 do 1,5 posto”, rekao je.

“Ugovor sa Eurospkom investicijskom bankom smo potpisali, kao i sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja, a provedbu predmetnih kreditnih linija, uz osiguranje državnih jamstava, spustili smo na Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i objavom javnog poziva će za mjesec dana poduzetnici moći dobiti kredit, po prvi put po 0,5 posto,” obećao je Horvat.

Govoreći o programu “E impuls” rekao je da je za najosjetljiviji segment poduzetništva, obrtnike i mala trgovačka društva, osigurano 250 milijuna kuna, i to za bespovratne potpore do do 85 posto po projektu. Sredstva su osigurana u Fonda za regionalni razvoj, te je raspisan natječaj.

Uz to će ići, rekao je, natječaj od 50 milijuna kuna osiguranih u Socijalnom fondu, za ciljane skupine, žensko poduzetništvo, razvoj zadrugarstva, klastera, povratak na tržište rada braniteljima, invalidima, mladim poduzetnicima, a pri završetku je i apliciranje na EU fond za 68 milijuna eura, za investiranje u poduzetničku infrastruklturu, i to za zone koje funkcioniju, a ne za otvaranju novih zona, dok se postojeće ne stave u funkciju. Izrazio je nadu da će u listopadu biti taj novac na raspolaganju.

Ministar Horvat posjetio je Županijsku komoru Karlovac, te je obišao pogone dviju izvoznih tvrtki Kordun u Karlovcu i Aquestil u Dugoj Resi.

Komentiraj