HORVAT “Kinezi su više zainteresirani za 3. maj”

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je za Mediaservis otkrio kojem su modelu predstavnici kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation najskloniji, što ih je najviše zainteresiralo i kad očekuje odluku.

Kinezi su, kazao je Horvat, najmanje skloni modelu strateškog partnerstva zbog administrativnih prepreka. “To je dredger koji je jedan koncentrator intelektualnog vlasništva na koje u ovom trenutku polaže pravo njegov naručitelj – firma Jan De Nul, to su noviteti kakvi konkurenciji nisu poznati. Takve tehničke mogućnositi i spremnost hrvatskih inženjera u projektiranju, a kasnije i spremnost hrvatskih brodograditelja u izgradnji, moram priznati da su ih u tehničkom smislu oduševili”, dodao je Horvat.

Ministar je poručio kako nije bilo nikakvih azgovora o bilo kakvom nekretninskom biznisu niti o turističkim aspektima jedne i druge lokacije. “Razgovarali smo samo i isključivo u segmentima industrijske proizvodnje. Prvenstveno im je vrlo potentna lokacija, odnosno brodogradilište u Rijeci”, otkrio je za Mediaservis.

Kinezi, kaže ministar, Rijeku vide kao vrata za Europu. “U 10-ak dana kineska će se delegacija javiti, ne s konkretnim ili završnim zaključkom. Oni će transparentno dati sliku i viziju onoga što su vidjeli u Rijeci ili Puli. Dat će određene ponude, a hoće li one i na koji način za nas biti prihvatljive – to ćemo vidjeti”, rekao je.

Komentiraj