HORVAT: “Javni sektor će morati podnijeti smanjenja”

Ministar gospodarstva Darko horvat jutros je u emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija komentirao nove mjere za spas gospodarstva koje su predstavljene jučer i koje će danas biti na vladi.

Zahvalio je na pomoći poduzetnicima i svim inicijativama koje su predlagale konkretne mjere vezane za njihove resore. Najavio je kako s ovim drugim setom mjera, ili travanjskim setom kako ga je nazvao, neće biti kraj, te da se mogu očekivati još neke mjere.

“Nećemo stati. Otvaramo nove kreditne linije u kojima će poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak podijeliti rizik”, rekao je Horvat i dodao da Hrvatska narodna banka dobro čuva tečaj kune-

Jedna od mjera odnosi se na isplatu plaća radnicima u krizom pogođenim tvrtkama. Njima je iznos korigiran s minimalca od 3250 kuna na 4000 kuna neto. Također, država će sada za tu plaću plaćati i doprinose, što do sada nije bio slučaj. Računa se da bi ovom mjerom moglo biti obuhvaćeno 400 tisuća radnika u 65 tisuća tvrtki.

Horvat je rekao da uopće nije bitno koliko će to državu koštati, ali ističe da ako situacija potraje proračun neće moći iznijeti takva opterećenja. “Ali, spremni smo naći dodatnu aktivnost unutar europskih institucija. Zaduženja su nam da spasimo radnika i obrtnika, ali ako ovo potraje proračun to neće moći iznijeti bez dodatnih zaduživanja”, istaknuo je.

Naglasio je da treba shvatiti da Hrvatska nije bogata Njemačka, pa je stoga i nemoguće kopirati njihov model.

Horvat je rekao kako će ministri morati prihvatiti rezanja u svojim resorima, a javni sektor će morati podnijeti smanjenja. Najavio je da se uskoro kreće u razgovor sa socijalnim partnerima.

Upitan o turističkoj sezoni, ministar je rekao kako ona neće biti onakva za kakvu smo se pripremali, ali da svi opskrbni i proizvodni lanci mogu usmjeriti svoj potencijal veleprodaji i maloprodaji. Također, otkrio je kako će Hrvatska proizvoditi i dio zaštitne opreme, što do sada uopće nismo proizvodili.

Komentiraj