HORVAT “Isplata plaća za rujan je u ovom trenutku nemoguća”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako su prvi komentari Europske komisije (EK) na program restrukturiranja Uljanika stigli i da se u njima dvoji o financijskoj sposobnosti strateškog partnera i upozorava na prevelik udio države.

“Mišljenje, odnosno prvi komentari Europske komisije (EK) na program restrukturiranja Uljanika stigli su tijekom jučerašnjeg dana, otpremljeni su i poslani u Pulu. Očekujemo reakciju Uprave, strateškog partnera i konzultanata. Kakva će ona biti, vidjet ćemo u nekoliko sljedećih dana”, kazao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.

Rekao je i kako su ti komentari identični onima koje su u proteklih tri ili četiri mjeseca, analizirajući prvi prijedlog, dale stručne službe Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija.

EK dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera i u programu restrukturiranja vidi preveliki doprinos države, kazao je Horvat.

Na novinarski upit koliko je u ovom trenutku došlo državnih jamstava na naplatu, a tiču se brodogradilišta, kazao je kako je jedina banka koja je u ovom trenutku protestirala državno jamstvo Splitska banka u iznosu od 48 milijuna eura.

Prema njegovim informacijama, kako je rekao, to je i plaćeno.

Hrvatska poštanska banka (HPB) se u ovom trenutku nije odlučila na takav korak, a što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a “teške” su nekih 70-tak milijuna eura, vidjet ćemo u prvim danima sljedećeg tjedna, rekao je Horvat.

Vlada je, podsjetimo, radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, u siječnju izdala jamstva za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta i to u korist HPB-a u iznosu od 48 milijuna eura, a u istom iznosu je krajem veljače izdano i jamstvo u korist Splitske banke i OTP banke kao agenta.

Na pitanje kolika su u ovom trenutku državna jamstva koja bi mogla teretiti državni proračun, a tiču se brodogradilišta Uljanik, Horvat je rekao kako se pokušava uvjeriti sve one koji su naručili brodove u Uljaniku ili 3. maju i koji su u visokom stupnju gotovosti, da se ti brodovi i završe.

“Uspije li nam to, pritisak na državni proračun bit će upola manji, negdje na razini možda milijarde kuna”, rekao je Horvat, napominjući da to ovisi o uspjehu dogovora sa svim naručiteljima koji su brodove krenuli graditi.

Na novinarski upit je li počelo prikupljanje novca za plaće u Uljanik Grupi za deveti mjesec, Horvat je odgovorio “još uvijek ne”.

“Uprava je ta koja mora osigurati plaće za radnike. Iz državnog proračuna isplata plaća je u ovom trenutku nemoguća, to ne da Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom razmišljati i možda doći u priliku da ih isplatimo, ako ne nikakve druge onda tri minimalca, znat ćemo tijekom sljedećeg tjedna”, kazao je.

Iz Uljanika i 3.maja u srijedu su na upit Zagrebačke burze o mogućnosti izdvajanja 3. maja iz Uljanik Grupe, odgovorili da se program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta kojeg razmatra Europska komisija odnosi isključivo na Uljanik Brodogradilište te nema direktne veze s ostalim društvima Uljanik Grupe.

“Moguće izdvajanje 3. maja u dugoročnoj strategiji organizacije Uljanik Grupe, te interes određenih ulagača najavljeni su već ranije, no u ovom trenutku nisu pokrenute nikakve zakonom propisane procedure za izdvajanje 3. maj Brodogradilišta”, ističu.

Također napominju kako se ni jedan formalni korak na tu temu neće dogoditi prije usvajanja Programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

Komentiraj