HORVAT 'Investicije i inovacije temelj su budućega gospodarskog rasta Hrvatske'

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/

Više od 350 sudionika okupilo se u Vodicama na 23. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, na kojem su od 25. do 27. travnja raspravljali kako Hrvatsku učiniti zemljom „4I” – zemljom inovacija, investicija, industrije i izvoza.
Stavljajući ove godine u fokus temu ‘Investicijama i inovacijama za konkurentnu Hrvatsku’, stručnjaci iz tog područja govorili su o strateškom privlačenju investicija privatnog sektora, stvaranju poticajnog okruženja za poduzetničke aktivnosti i poduhvate te pozicioniranje Hrvatske kao konkurentne, poduzetne i inovativne zemlje.
Kao domaćin konferencije, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat naglasio je kako je cilj poticati proizvodne investicije, razvoj industrija, izvozno orijentiranog gospodarstva i kreativnih te tehnoloških inovacija, ističe u priopćenju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.
„Upravo iz tog razloga smo, u suradnji s agencijom HAMAG-BICRO, uložili novih 22 milijuna kuna u inovativne poduzetničke projekte”, istaknuo je ministar Horvat i dodao kako budućnost našega gospodarstva vidi u inovativnoj industriji, a da su srebrni “Vatreni” iz Rusije među najboljim hrvatskim izvoznim proizvodima.
To je bila i tema izlaganja izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, koji je kroz veliki uspjeh naših “Vatrenih” na nedavno održanom Svjetskom nogometnom prvenstvu govorio o važnosti sporta kao hrvatskog izvoznog proizvoda, ali i nužnosti stvaranja pozitivnog i poticajnog okruženja za daljnji napredak.
Hrvatski inovacijski sustav pokazao da se može
Uz središnji panel ‘Pitajte Vladu’, na kojem su se otvarale teme kako poduzetnicima olakšati poslovanje, održan je i panel ‘Kako i zašto (uspješno) poslovati u Hrvatskoj’. Na panelu su sudjelovali direktor tvrtke Capax d.o.o. Mario Baljkas, predsjednik HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić, vlasnik tvrtke Geodezija d.o.o. Božidar Čulav, direktor i voditelj tehničkog sektora Geolux d.o.o. Tomislav Grubeša, direktor tvrtke Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić, vlasnik DOK-ING-a d.o.o. i član Upravnog odbora Hrvatskih izvoznika Vjekoslav Majetić, vlasnik i direktor tvrtke Marodi d.o.o. Stjepan Marodi te vlasnik i direktor tvrtke Grad – Export d.o.o. Petar Šimić.
Poduzetnici su kroz svoja iskustva objasnili kako poslovati u Hrvatskoj i s kojim se izazovima svakodnevno susreću te je istaknuto kako  ima još puno prostora za razvoj na domaćem i stranom tržištu, posebno u segmentu kreativnosti i inovativnosti. „Poruka je da se može. Događaju se pozitivne promjene, ali poduzetnici očekuju da se ubrzaju stvari. Bez inovativnog proizvoda nema konkurentnog niti nacionalnog gospodarstva”, naglasio je tom prilikom predsjednik  Ivan Bračić.
Državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je kako se svijet hrvatskog poduzetništva svodi na udio vrijednosti izvoznih proizvoda.
„To je tajna svega. Kako to postići? Istraživanjem, razvojem, inovacijama. To je jedini put prema dodanoj vrijednosti novih proizvoda i usluga. Hrvatski inovacijski sustav je zaživio i to je dokaz da se može. I prvi put u hrvatskoj povijesti, gospodarstvo je uključeno više nego ikad. Dolaskom ministra Horvata inovacijska politika je u našem ministarstvu dobila posebno mjesto i poseban značaj”, ocijenio je Antonić.
Istaknuo je da je cilj sa sadašnjih 0,86% ulaganja udjela BDP-a u istraživanje i razvoj, do kraja 2020. doći na minimalno 1,4%, a do 2024. godine stići europski prosjek koji bi trebao biti u rangu 2,5% udjela BDP-a.
Pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ana Mandac održala je interaktivno predavanje „Promocija poduzetništva – znamo li istaknuti svoja postignuća” u kojem je govorila o kompleksnom komuniciranju poduzetničkih uspjeha kao i motiva zbog kojih se netko bavi poduzetništvom u Hrvatskoj, navodi se, među ostalim, u priopćenju.
Istaknula je da se projektom ‘Promocija poduzetništva’ pod sloganom ‘Što hoću, to i mogu’ želi stvoriti pozitivno okruženje za osnivanje i razvoj novih poduzeća, promovirati uspješno poduzetničko poslovanje, široku medijsku pokrivenost podrške u poduzetništvu, doprinijeti rastu uspješnih projekata i generirati porast udjela uspješnih poduzetnika.
Gameri u Vodicama
Gameri su se u Vodicama u petak predstavili i hrvatskim gospodarstvenicima. Da je država ozbiljno shvatila tu industriju, potvrdio je i ministar gospodarstva koji je poručio: „Ne smije se zatvarati oči pred tim podacima. Proces transformacije zabave u biznis mora se početi shvaćati ozbiljno. Ovo je pokazatelj da je prilika mnogo, mogućnosti su velike, a ni igranje igara više nije samo igra, već je preraslo u ozbiljnu industriju”, rekao je Horvat.
Ozbiljno ga, ističe Ministarstvo, svakako shvaćaju direktor Reboot InfoGamera Damir Đurović i Andrej Levenski, koji je postao poznat na gaming sceni kao tvorac igrice SCUM. Iako je igrica prije otprilike sedam mjeseci na tržište plasirana kao nedovršen proizvod, odnosno alfa verzija, trenutno broji više od milijun korisnika.
Posljednjeg dana savjetovanja održane su četiri prezentacije. Voditeljica GEM istraživanja za Hrvatsku Slavica Singer prezentirala je GEM istraživanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj, dok je ispred HAMAG-BICRO-a voditeljica Službe za praćenje provedbe istraživačko-razvojnih i inovativnih projekata – IRI Svjetlana Bušić okupljene upoznala s mogućnostima financiranja R&D i inovacijskih projekata. Tajnica Suda časti HOK-a Suzana Kolesar govorila je o efikasnom rješavanju sporova, a završno izlaganje održala je voditeljica Odjela za gospodarstvo i savjetovanje Hrvatske obrtničke komore Sanja Martinovsky na temu „Early Warning”.
Koncept 4i važan za daljnji razvoj poduzetništva
23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu zaključila je pomoćnica ministra Ana Mandac, koja je istaknula da je odličan koncept koji je ministar Horvat zadao i k tome ga pamtljivo i precizno sažeo u koncept 4i: inovacije, investicije, industrija i izvoz.
“Koliko je to važna trasa dugoročnog promišljanja poduzetništva, a da je istovremeno svjestan i trenutnih potreba – od podrške do stvarnih, konkretnih poticaja poduzetništvu, pokazao je ministar Horvat s kolegom Vjeranom Vrbancem, predsjednikom Uprave HAMAG-BICROA, tako što su iznašli način kako 22 milijuna kuna usmjeriti poduzetnicima”, naglasila je Mandac.

Komentiraj