Horvat će poslodavcima predložiti 14 radnih nedjelja godišnje

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, otkrio je kako će vlada u skorašnjim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, poslodavcima predložiti 14 radnih nedjelja godišnje, javlja RTL.

“Mi smo za to da izmjene i dopune pustimo u javnu raspravu i da kvalitetnom javnom raspravu svi zainteresirani daju svoj sud. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad nedjeljom. S velikom dozom konsenzusa koju smo u dvije godine, ne samo sa socijalnim parnerima, već i zainteresiranom javnošću stavili na stol, 14 nedjelja bit će radnih, poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja. Stav je HGK-a, HOK-a i velikog dijela HUP-a, da je i u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam, 14 profitabilnih nedjelja. Slažemo se s takvim zaokruženim rješenjem”, izjavio je Horvat.

“Konsenzusom je s poslodavcima i sa sindikatima dogovoreno da se blagdanima također ne radi. Definirat ćemo i radno vrijeme subotom do 21 ili 22 sata. Nakon što epidemiolozi daju priliku i iz uredbe maknemo neradnu nedjelju kao epidemiološku mjeru, od tog trenutka zakon ćemo pustiti u javnu raspravu”, otkrio je ministar, dodavši kako postoje alternative za neradnu nedjelju.

Alternative za te nedjelje postoje…

“Naša analiza pokazuje da su petak, subota i ponedjeljak negdje na 15 do 16 posto ukupnog volumena trgovine, a nedjelja na osam posto, postoji opravdana ekonomska konotacija. Zadnja tri mjeseca su pokazala da tu nedjelju kao trgovačku možemo efikasno kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom”, pojasnio je ministar, naglasivši kako bi izmjene, ako sve bude prema planu, mogle biti usvojene u rujnu ove godine.

 

Komentiraj