HORVAT "Ako Kinezi odustanu, to ćemo prihvatiti"

HINA

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu kako ne zna je li današnje ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno zbog interesa kineskih ulagača, a na upit što ako Kinezi odustanu odgovorio da će onda “prihvatiti tu činjenicu”.
Na pitanje što misli zašto je ročište odgođeno, Horvat je na ulasku u Banske dvore odgovorio protupitanjem: “Biste li mi vi znali reći, zbog čega?”.
Upitan, pak, misli li da je to učinjeno “zbog Kineza”, odgovorio je s “pojma nemam”.
Na dodatni novinarski upit kupuje li zapravo vrijeme i što će biti ako Kinezi kažu da nisu zainteresirani, odgovorio je da će onda “prihvatiti tu činjenicu”.
Mogućnost ulaska kineskih investitora u Uljanik grupu, kojoj pripada i 3. maj, aktualizirana je za vrijeme prošlotjednog summita 16+1.
Ministar Horvat tako je u prošli četvrtak za obilaska gradilišta Pelješkog mosta potvrdio da se s članovima kineske poslovne delegacije, koja je bila u posjetu Hrvatskoj, razgovaralo o njihovom mogućem angažmanu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja.
“U ovom trenutku mogu reći da smo započeli razgovore”, rekao je tada Horvat i dodao kako neće “prejudicirati nikakve događaje koji bi se mogli dogoditi” te da će o svemu pravovremeno informirati javnost.
Ipak, naznačio je da su Kinezi pokazali interes za to kakve brodove je moguće izgraditi u Puli i Rijeci, kako i za projektnu dokumentaciju.
U medijima se, pak, pojavila informacija kako se o mogućem angažmanu u Uljanik grupi razgovara s predstavnicima kineskog državnog brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation).
Na Trgovačkom sudu u Rijeci u srijedu je još jednom odgođeno ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a novo je zakazano za 5. lipnja.
Ročište je odgođeno kako bi se dala šansa novoj upravi da pronađe sredstva za privremeno financiranje, budući je, kako je rečeno, u prošlih desetak dana napravljeno puno na ugovaranju i traženju novih poslova.

Komentiraj