Horor na grčkom otoku Eubeja: Vlasti pozivaju na evakuaciju, ali ljudi ne žele otići. Stražare ispred svojih domova

Grci stražare ispred svojih domova i nastoje ih spasiti od šumskih požara koji uništavaju grčki otok Eubeju i ne žele otići iako ih vlasti pozivaju na evakuaciju, dok se vatrogasci bore s vatrom osmi dan zaredom.

Vatrogasne postrojbe pripravne su na snažne vjetrove koji bi mogli izazvati još požara na drugom po veličini grčkom otoku. Vlada bi uskoro trebala najaviti mjere pomoći stanovnicima koji su ostali bez svojih domova i imovine. No za nekim Grcima ostavljanje kuće pred vatrenom stihijom nije opcija.

“Policija je došla i rekla nam da evakuiramo selo Avgariju, ali ne možemo, to je naša imovina. Ne možemo dopustiti da nam domovi izgore”, rekao je Ioannis Aggelopoulos (55), vlasnik autolimarske radnje u Istiaiji na sjeveru otoka.

“Nismo spavali tri dana, spavali smo u smjenama.”

Mještanka Ioanna Metaksioti (59) pridružila se patroli: “Uplašeni smo, ali moramo ostati”.

Grčki premijer  Kyriakos Mitsotakis ispričao se u ponedjeljak Grcima za propuste vlasti u borbi s požarima nakon što su uvidjeli razmjere štete.

Održat će sastanak s ministrima u utorak, a nakon toga će vlada najaviti posebne mjere pomoći onima koji su izgubili svoje domove, farme i imovinu u požarima.

Izgorjelo više od pola milijuna hektara šume

Mitsotakis je odobrio 500 milijuna eura pomoći otoku Eubeji i regiji Atici kod Atene u ponedjeljak i obećao da će se obnoviti šume uništene u požarima.

Spaljeni su dijelovi šuma Atike, Eubeje i Peloponeza, pokazuju satelitske snimke Sentinela-2. Nacionalni opservatorij u Ateni procjenjuje da je do nedjelje izgorjelo 650.000 hektara.

Više od 500 požara gorilo je u Grčkoj koji su natjerali na evakuaciju desetke sela i tisuće ljudi. Gotovo 1000 vatrogasaca, devet kanadera i 200 vozila poslano je u pomoć Grčkoj iz drugih europskih zemalja.

 

Komentiraj