HOO Mateša na sastanku WADA-e u Seulu

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša sudjeluje od 14. do 19. studenoga na sastanku Temeljnog odbora Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Temeljni odbor najviše je WADA-ino tijelo za upravljanje i odlučivanje, a na dnevnom redu 38-eročlanog odbora bit će brojne teme vezane za doping u sportu. Glavna sjednica je u četvrtak.
Dan prije zasjedat će Izvršni odbor WADA-e, sastavljen od 12 članova. Svjetska antidopinška agencija, na čelu s dopredsjednikom MOO-a Craigom Reediejem, usuglasit će različite projekte vezane uz svjetski antidopinški kod i odobriti planove proračuna za 2018. godinu. Vodeći dužnosnici WADA-e raspravit će i ruski dopinški skandal iz proteklih godina, s posebnim naglaskom na tvrdnje da je na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju postojao dopinški program za ruske sportaše sponzoriran od države.

Rezultati WADA-ine istrage mogli bi utjecati na Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji razmišlja o poduzimanju najrigoroznijih mjera protiv Rusije zbog kršenja antidopinških pravila, a to bi moglo utjecati i na sudjelovanje nekih drugih europskih država u Pjongčangu.

Južna Koreja, koja ima predstavnika  u Temeljnom odboru, prvi put je domaćin dvaju WADA-inih važnih sastanaka. Njihovi predstavnici pojasnit će nazočnim gostima sustav doping kontrole na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine.

Komentiraj