HONG KONG Policija ponovno suzavcem na tisuće prosvjednika

Hongkonška policija u nedjelju je ponovno suzavcem počela rastjerivati tisuće prosvjednika koji su prkosili novom zakonu o zabrani nošenja maski u javnosti, prenijeli su svjedoci.

Prema svjedocima nije bilo povoda za upotrebu suzavca na mirnom skupu na trgu Pacific na hongkonškom otoku.

Deseci tisuća prosvjednika izašli su u nedjelju na ulice s maskama na licu dva dana nakon što je hongkonška čelnica aktivirala izvanredne ovlasti iz kolonijalnih vremena da zabrani sakrivanje lica uz prijetnju zatvora od godine dana za one koji to prekrše.

U nedjelju se u Hong Kongu održavaju dva velika prosvjeda u kojima deseci tisuća marširaju središtem grada.

“Zakon protiv maski samo potpiruje naš bijes i više će ljudi izaći na ulice”, kazao je student Lee, lica pokrivenog plavom maskom. “Ne bojimo se novog zakona, nastavit ćemo se boriti. Borit ćemo se za pravdu. Stavio sam masku da poručim vlastima da se ne borim tiranije”.

Četiri mjeseca prosvjeda gurnula su Hong Kong u najtežu političku krizu u nekoliko desetljeća i predstavljaju najveći otpor javnosti kineskom predsjedniku  Xi Jinpingu u šest godina koliko je na vlasti.

Prosvjede je potaknulo donošenje zakona kojim se dozvolilo izručenje na suđenje građana Hong Konga u druge dijelove Kine.

Nakon što je zakon povučen pod pritiskom tih prosvjeda, oni su se  nastavili kao prodemokratski pokret otpora nastojanju Pekinga da pojača knotrolu nad bivšom britanskom kolonijom koja  je 1997. integrirana u sastav Kine po načelu “jedna zemlja, dva sustava”.

U petak navečer, nekoliko sati nakon što je Carrie Lam aktivirala svoje izvanredne ovlasti, počeli su nasilni prosvjedi zbog kojih je čitavu subotu bilo blokirano to azijsko financijsko središte.

Prosvjednici su zapalili stranice metroa, uništavali banke i sukobili se s policijom.

Komentiraj