Honduras će prihvatiti više azilanata prema najnovijem sporazumu sa SAD-om

Sjedinjene Države i Honduras potpisali su sporazum o suradnji u vezi molbi za azil kako bi suzbili ilegalnu imigraciju, objavilo je američko veleposlanstvo u Tegucigalpi.

Prema priopćenju veleposlanstva privremeni ministar domovinske sigurnosti Kevin McAleenan je potpisao sporazum s vladom Hondurasa o proširenju bilateralnih inicijativa suzbijanja ilegalne imigracije preko Srednje Amerike.

Sporazum potpisan na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kojoj nazoči honduraški predsjednik Juan Orlando Hernandez, identičan je sporazumima koje je nedavno Washington zaključio s dvije druge zemlje Srednje Amerike, Gvatemalom i Salvadorom.

Taj sporazum predviđa da tijekom vremena razmatranja molbe zemlja prihvati strane migrante koji su predali molbu za azil za Sjedinjene Države.

Sporazum s Hondurasom “omogućava migrantima da traže zaštitu što je moguće bliže njihovu domu”, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva domovinske sigurnosti.

Kada sporazum stupi na snagu, poboljšat će kapacitet azila i zaštite Hondurasa, i dvije zemlje će surađivati na povećanju mogućnosti zaštite ranjivog stanovništva, dodaje se u priopćenju.

Posljednjih mjeseci administracija predsjednika Donalda Trumpa, kojem je borba protiv ilegalne imigracije jedan od prioriteta, pokušava zaustaviti ilegalnu imigraciju računajući na zemlje Srednje Amerike kako bi primile migrante.

Pod pritiskom Washingtona, Meksiko je rasporedio više od 25.000 vojnika između južne granice, kamo stiže većina srednjoameričkih migranata i sjeverne, na granici dugoj 3200 km koja dijeli Sjedinjene Države.

Prema podacima Meksika između lipnja i početka rujna priljev ilegalnih migranata prema Sjedinjenim Državama se smanjio za 58,7 posto.

Komentiraj