Honda postavila novi Guinnessov svjetski rekord u štedljivosti s prosječnom potrošnjom od svega 2,82 l/100 km

Novi Guinnessov svjetski rekord u štedljivosti u kategoriji najniža potrošnja goriva za automobile – ostvaren kontinuiranom vožnjom kroz 24 kopnene zemlje Europske unije. Ovime je Honda ostvarila svoj cilj. Dokazala je svim potencijalnim kupcima da trenutno na tržištu nudi najštedljiviji dizelski pogonski agregat.

Rekord je postavljen sa serijskom Hondom Civic Tourer 1.6 i-DTEC snage 120 KS koja nije smjela pretrpiti apsolutno nikakve izmjene.  Vozeći se kroz sve 24 kopnene zemlje europske unije (Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Hrvatsku, Italiju, Latviju, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Nizozemsku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku), dvojica članova Hondina europskog razvojnog tima, Fergal McGrath i Julian Warren prevalili su u 25 dana, 13.498 km uz prosječnu potrošnju od svega 2,82 l/100 km. Ostvarena potrošnja manja je od one službeno deklarirane (3,8 l/100 km) za više od 25%.

Interesantno je da je na čitavom 13.498 km dugom putovanju gorivo punjeno svega 9 puta, što znači da su Fergal i Julian prelazili prosječno 1.500 km s jednim spremnikom goriva. Još je interesantniji podatak da je ukupni trošak goriva na čitavom putovanju iznosio svega 645 eura. Složit ćete se, zaista iznimni rezultat  za udaljenost  ekvivalentnu onoj između Engleske i daleke Australije.

Činjenica da je rekord postavljen s karavanom C-segmenta (ukupne dužine 4,59 m), automobilom vodećim u svojoj klasi po funkcionalnosti i prostranosti (kapacitet prtljažnika 624 l), a ne s nekim malim gradskim vozilom, dodatni je izvor Hondina neizmjernog ponosa.

Komentiraj