HOLY: “Jedna od ključnih stavki SDP-ovog programa je i Lex cannabis”

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije otkrila kako se SDP zalaže za legalizaciju marihuane, a jedna od ključnih stavki SDP-ovog programa je i Lex cannabis.

“Ako SDP dobije priliku upravljati državom, u prvih mjesec dana nove vlade donijet će Lex cannabis, poseban zakon o konoplji, kojim će se omogućiti legalizacija i liberalizacija konoplje, i u medicinske i u osobne svrhe. Sigurna sam da to može pomoći Hrvatskoj da se uspješnije bori s gospodarskom krizom”, rekla je Holy.

Dodala je da se Hrvatska, prema posljednjim podacima Ekonomskog instuta, nalazi na začelju europskih država kad je riječ o razvoju biogospodarstva, a to je jedno od ključnih područja za implementaciju zelenog plana o kojem se slabo govori.

Konzumacija kanabisa za osobnu upotrebu kazneno je djelo, no Holy ističe da je HDZ napravio određene pozitivne iskorake u tom smjeru. Spomenula je tako zakon kojem je liberalizirana mogućnost uzgoja industrijske konoplje s do 0,2 % THC-a za sve svrhe.

“Omogućen je i uzgoj konoplje u medicinske svrhe, ali samo onim tvrtkama koje imaju dozvolu od Agencije za lijekove. No, pravilnik nije donesen pa u Hrvatskoj trenutno nije moguć uzgoj indijske konoplje ni u medicinske svrhe. Zato u Hrvatskoj nijedna tvrtka ne uzgaja. Sudeći prema Kanadi i SAD-u to je ogromni potencijal, tržište vrijedno desetke milijarde dolara”, objasnila je.

Na pitanje zalaže li se onda SDP za legalizaciju marihuane, Mirela Holy odgovara: “Da, prema Lex cannabisu se omogućava svakoj punoljetnoj osobi da uzgaja za osobne svrhe do devet ženskih cvjetova u punom cvatu. Istraživanja su pokazala da je do devet biljaka dovoljno ljudima s multiplom sklerozom i sličnim bolestima da sami proizvode pripravke koji im mogu značiti život.

Komentiraj