Hollywoodski glumci prijavljuju seksualne nasilnike pomoću aplikacije

SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) američki je sindikat koji okuplja 160 tisuća filmskih i televizijskih glumaca ali i drugih medijskih profesionalaca. Gotovo svi hollywoodski glumci i glumice za koje ste čuli ili ste ih gledali članovi su ovog sindikata. U želji da zaustave seksualne agresore i omoguće njihovo prijavljivanje, sindikat je razvio aplikaciju kojom će svojim članovima olakšati prijavljivanje seksualne agresije na poslu. Aplikacija će se krajem ovog mjeseca pojaviti u beta verziji dok će se do kraja godine moći skinuti konačna verzija.

U službenoj izjavi, predsjednica sindikata Gabrielle Carteris i izvršni direktor David White podsjetili su kako je grupa hrabrih žena prije tri godine javno istupila i progovorila o seksualnom naasilju i silovanjima od strane Harveya Weinsteina, jedne od najmoćnijih osoba u industriji zabave. Od tada su brojne osobe odlučile progovoriti o seksualnom nasilju u industriji zabave kako bi se nasilnici priveli pred lice pravde. Kako bi podržali svoje članove, sindikat je krenuo u borbu za stvaranje sigurnijeg radnog okruženja.

Navodeći što su sve napravili do sada, oni su istaknuli kako su se izborili da se u ugovorima koji njihovi članovi potpisuju s velikim kompanijama garantiraju značajna prava prilikom snimanja intimnih scena. Nadalje, razvili su pravila ponašanja kako bi spriječili seksualno nasilništvo. Zabranili su sastanke u hotelskim sobama i osobnim rezidencijama te su razvili program kojim sindikalni djelatnici pomažu onima koji žele prijaviti slučajeve seksualnog nasilja na poslu te onima kojima je potrebna terapija.

Kako bi svojim članovima objasnili nova pravila vezana za snimanje golišavih scena ili scena, glumice   Michelle Hurd i Kate Riggs napisali su vodič nazvan „Sex, Nudity & You“. Prema tom vodiču, prilikom audicija zabranjeno tražiti od glumaca i glumica da se skidaju goli i da simuliraju seks. Ujedno, na snimanjima filmova zabranjeno je u posljednji trenutak tražiti od glumaca da pristanu na golišave scene ili scene seksa.

Komentiraj