Hollywoodske zvijezde razgolitile se kako bi upozorile na pravila glasovanja poštom

Nekoliko hollywoodskih slavnih osoba snimilo je videospot u kojem se pojavljuju razgolićeni, a sve kako bi upozorili na tzv. „naked ballots“ pravilo. Radi se o glasovanju poštom na predstojećim američkim predsjedničkim izborima. Procedura je takva da se glasački listić stavi u jednu kovertu a zatim se ta koverta stavi u drugu, nešto veću, kovertu i pošalje na odgovarajuću adresu. Ako se to ne poštuje, glasački listić postaje nevažeći i naziva ga se „naked ballot“. Oni koji kritiziraju to pravilo tvrde da glasački listići mogu biti poništeni zbog minorne greške, poput pogrešne boje kemijske olovke kojom ste ispunili glasački listić. Glasački listić, naime, mora biti ispunjen crnom bojom. Ovo pravilo prvo je uvedeno prije tri tjedna u državi Pennsylvania a prihvaćeno je nakon toga u još 15 američkih država.

Kako glasački listići ne bi postali „naked“ nekoliko zvijezda se skinulo do kraja kako bi upozorilo na moguće pogreške prilikom glasovanja poštom. Tiffany Haddish, Chris Rock, Amy Schumer, Chelsea Handler, Naomi Campbell, Mark Ruffalo, Sarah Silverman (i njezin otac Donald), Josh Gad i Ryan Michelle Bathe pojavljuju se u videospotu kao i Borat (Sacha Baron Cohen) koji je jedini odjeven.

Iza ove akcije stoji nestranačka organizacija „RepresentUs“ čiji je predsjednik i suosnivač Josh Silver upozorio da ako koristite pogrešnu boju kemijske olovke ili pogrešno koristite koverte, glasački listić neće biti važeći.

Komentiraj