FaH

Hollande: Ubojstvo policijskog časnika je “nedvojbeno teroristički čin”

Ubojstvo policajaca i njegove supruge u predgrađu Pariza je “nedvojbeno teroristički čin”, izjavio je u utorak francuski predsjednik Francois Hollande istaknuvši da je Francuska suočena s velikom terorističkom prijetnjom.

 

Po njegovim riječima, par je “ubio jedan terorist na kukavički način”.

Ministar unutarnjih poslova  Bernard Cazeneuve također je rekao da se radi o terorističkom napadu, prenosi BBC.

“Užasan terostički napad počinila je jučer u Magnanvilleu osoba koja je napala policijskog časnika i njegovu suprugu, koja je također radila u policiji,”, rekao je Cazeneuve.

U izjavi nakon sjednice vlade koju je sazvao francuski predsjednik Francois Hollande, Cazeneuve je rekao da je ove godine u Francuskoj uhićeno više od 100 ljudi koji se smatraju potencijalnom prijetnjom.

“Opasnost od ekstremističkih napada i dalje je velika u Francuskoj, Europi i na Zapadu”, kazao je ministar.

Osumnjičeni ubojica policajca identificiran je kao 25-godišnji Larossi Abballa koji je živio nedaleko, u Mantes-La-Jolieu. On je 2013. godine osuđen zbog povezanosti s džihadističkom organizacijom koja je djelovala između Francuske i Pakistana, navode francuski mediji.

Francuski policijski časnik ubijen je u noći s ponedjeljka na utorak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Abballa je osumnjičen da je  ubio hladnim oružjem 42-godišnjeg policijskog časnika i zatim se zabarikadirao u njegovoj kući. Ubili su ga pripadnici specijalnih policijskih snaga pošto su pregovori o predaji propali. U kući je pronađeno tijelo ubijene ženske osobe za koju se pretpostavlja da je supruga ubijenog časnika. U kući je pronađen i neozlijeđen trogodišnji dječak, sin ubijenog para.

Agencija Amaq, bliska džihadistima, javila je u utorak ujutro da je “borac Islamske države ubio hladnim oružjem zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu”.

Policijski izvori navode da se napadač predstavljao kao “borac džihadističke skupine” tijekom pregovora sa specijalnom policijom. Svjedoci su rekli istražiteljima da je napadajući policajca izvikivao “Allahu akbar”.

Ako se potvrdi da je IS izveo napad, riječ je o prvom napadu militanata na francuskom tlu nakon što je francuska vlada uvela izvanredno stanje nakon napada u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 osoba.

Ubojstvo se dogodilo 50 km sjeverno od središta glavnog grada Francuske, zemlje u kojoj je u petak počelo Europsko nogometno prvenstvo pod velikim mjerama sigurnosti.

Komentiraj