EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL MAXPPP OUT

Hollande smatra kako borba protiv IS-a u Iraku spriječava terorističke napade u Europi

Podrška vojnim operacijama protiv Islamske države ključna je za sprječavanje terorističkih napada kod kuće, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande tijekom posjeta Iraku.

Hollande je već posjetio Irak 2014., te ostaje najistaknutiji čelnik neke države koji je doputovao u tu državu otkad je prije dvije i pol godine započela operacija američki vođene koalicije protiv tamošnjih džihadista.

Francuska nakon SAD-a daje najveću podršku koaliciji koja je izvršila na tisuće zračnih napada protiv Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, te je iračku vojsku opskrbila vojnom opremom i pružila joj obuku i savjete. Važni akteri te koalicije u kojoj sudjeluje 60 država su i Australija, Italija i Velika Britanija.

“Poduzimanje protuterorističkih operacija ovdje u Iraku sprječava takva djela na našem tlu”, istaknuo je Hollande u blizini Bagdada, u bazi iračke elitne Protuterorističke službe. Riječ je o jedinicama koje je obučila francuska vojska, predvodile su većinu velikih operacija protiv IS-a od 2014. godine i izvršile prvi proboj prema oslobađanju Mosula, najvećeg preostalog džihadističkog uporišta u Iraku.

Iračke vojne snage potpuno su se raspale kad su džihadisti IS-a u lipnju 2014. zauzeli taj grad, drugi najveći u Iraku, te osvojili većinu sunitskog dijela države.

Džihadisti su potom u kolovozu 2014. osvojili još teritorija i protjerali stotine tisuća ljudi iz područja koja su bila pod kontrolom kurdskih pešmerga. Hollande će tijekom poslijepodneva posjetit Erbil u iračkom Kurdistanu, grad u kojem posebne francuske snage savjetuju pešmerge oko borbe za oslobađanje Mosula.

Francuske zračne snage su, prema podacima ministarstva obrane, od pridruživanja SAD-u u rujnu 2014. izvele više od 5700 letova i oko tisuću napada, te su uništile više od 1700 meta.

Francuska u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima stacioniranih 14 borbenih zrakoplova Rafale. U blizini Mosula smješteno je 500 francuskih vojnika koji obučavaju elitne iračke snage, kao i artiljerijska vozila CAESAR koja se nalaze južno od tog grada i pružaju podršku borbi za njegovo oslobađanje.

Državljani Francuske su među najbrojnijim stranim borcima u IS-u, pa zapadne sigurnosne agencije strahuju da će raspad “kalifata” u Iraku i Siriji rezultirati velikim povratkom džihadista koji bi mogli provoditi terorističke napade kod kuće.

Očekuje se da će Hollande izraziti podršku pomirbi i ujedinjenju Iraka, no analitičari su zabrinuti da će dovršetkom operacija protiv IS-a na vidjelo ponovno izaći stare unutrašnje podjele u toj državi.

“Inzistirat će na važnosti nastavka napora kako bi se zajamčila trajna sigurnost zemlje nakon pobjede nad IS-om i suživot zajednica u Iraku, jedinstvenom i suverenom”, rekla je Elizejska palača u priopćenju uoči Hollandeovog puta u Irak.

Francuski predsjednik će se sastati s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, pripadnikom većinskih šijita, predsjednikom Fuadom Masumom, pripadnikom kurdske manjine, te predsjednikom parlamenta Salimom al-Džuburijem, jednim od najistaknutijih sunitskih političara, te će s francuskim ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom jedan dan svog posjeta provesti u pokrajini Kurdistan na sjeveru države.

Hollandeov posjet, čiji je program bio obavijen velom tajne sve do posljednjeg trenutka, odvija se pod maksimalnim mjerama sigurnosti.

Istovremeno, u bagdadskom Sadr Cityju u napadu automobilom bombom poginulo je najmanje deset ljudi.

Komentiraj