EPA/ETIENNE LAURENT

Hollande protiv zidova i ograda u Europi

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u petak da se ne podižu zidovi i ograde unutar Europe nakon razgovora u Parizu s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, čija zemlja, suočena s priljevom izbjeglica na svojoj granici sa Slovenijom, razmatra takve mjere.

“Ne treba podizati zidove i ograde unutar Europe, već samo osigurati vanjsku granicu”. rekao je francuski predsjednik tijekom zajedničke izjave za novinare s Faymannom.

Austrija je najavila sigurnosne mjere na granici sa Slovenijom, uključujući i moguću izgradnju ograde, što bi bio prvi takav slučaj u schengenskom prostoru.

Hollande je istovremeno pozdravio austrijsko stanovništvo, “koje čini koliko može da bi jamčilo dostojanstven prihvat tih migranata, koji su često samo u tranzitu prema Njemačkoj”.

  • Fayman je izjavio da samo zajednički europski odgovori mogu donijeti rješenja.

“Preusmjeravnje izbjeglica prema susjednoj zemlji ne može biti odgovor u Europi”, ocijenio je u neizravnom odgovoru Berlinu, koji optužuje Austriju da neorganizirano u Njemačku šalje tisuće migranata koji stižu iz Slovenije.

“To je težak izazov, jer u puno područja kao politički dužnosnici moramo pokazati da smo osjetljivi na strahovanja stanovništva”, dodao je austrijski kancelar.

No, “Europa je jača od ljubomore, zavisti, mržnje, bijesa i predrasuda”, ustvrdio je.

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, članica konzervativne stranke je najavila u srijedu izgradnju ograda na slovenskoj granici, ne preciziravši u kojem će obliku biti.

Faymann, koji koristi izraz “tehničko osiguranje”, je u telefonskom razgovoru u četvrtak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom odgovorio da ogradama nije mjesto u Europi, ne preciziravši namjere vlade u Beču.

Komentiraj