PA/PHILIPPE WOJAZER

HOLLANDE PRED PARLAMENTOM “Naša je demokracija pobijedila i puno strašnije protivnike od ovih kukavica”

Francuski predsjednik Francois Hollande održao je u ponedjeljak govor pred oba doma Parlamenta nakon stravičnih terorističkih napada koji su se u petak dogodili u Parizu, pri čemu je poginulo 129 ljudi, a više od 350 je ozlijeđeno.

“Naša zemlja danas tuguje. Sjećamo se nevinih života koje su pokosili naoružani napadači na ulicama i u predgrađima Pariza. U mislima su nam stotine mladih koji su traumatizirani ovim napadima. Neki od njih još se uvijek bore za svoje živote”, rekao je na početku Hollande.

Dodao je kako Francuska nije uključena u rat civilizacija, jer oni koji su napali Pariz u petak ne predstavljaju nikakvu civilizaciju. “Naša je demokracija pobijedila i puno strašnije protivnike nego što su ovi kukavice”, nastavio je Hollande.

Ovo je bio prvi Hollandeov govor pred oba doma Parlamenta od 2009. godine. Francuski je predsjednik obećao kako će intenzivirati napade u Siriji, najavivši kako će nosač zrakoplova Charles de Gaulle isploviti u četvrtak.

“Sponzori napada u Parizu moraju znati da njihovi zločini samo pojačavaju odlučnost Francuske da se protiv njih bori i uništi ih. Moramo učiniti više. Sirija je postala najveća tvornica terorista koju je svijet ikada vidio”, istaknuo je Hollande.

Najavio je i kako će zemlja produžiti izvanredno stanje za još tri mjeseca, te dodao kako bi francuski Ustav trebao biti prilagođen za krize poput one u petak. Naglasio je i kako se broj zaposlenih u vojsci neće smanjivati barem do 2019. godine, a Francuska će zaposliti dodatnih 5000 policijskih službenika u sljedeće dvije godine.

Komentiraj