EPA/STEPHANE DE SAKUTIN

Hollande poziva Francuze da se ne povlače pred prijetnjama i zastrašivanjima

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je pozvao Francuze da se “ne povlače pred prijetnjama i zastrašivanjima” nakon napada koje su u Parizu počinili pripadnici takozvane Islamske države (IS) u kojima je smrtno stradalo 129 ljudi.

Protuteroristička akcija koju su u Saint-Denisu u sjevernom dijelu Pariza poveli pripadnici snaga reda “još je jedan dokaz da smo u ratu, u ratu protiv terorizma”, rekao je u govoru održanom pred gradonačelnicima francuskih gradova koji su se sastali u Parizu.

“IS terorom i ubojstvima želi potaknuti sumnju, stigmu, podjele. Ne popuštajmo im, ne povlačimo se pred njihovim prijetnjama i zastrašivanjima”, kazao je.

Predsjednik je dodao da se gradska policija koja surađuje sa žandarmerijom i nacionalnom policijom može naoružati iz skladišta nacionalne policije. U Francuskoj nije naoružano oko 3900 gradskih policajaca.

  • Nakon ovih napada “naše socijalno zajedništvo najbolji je odgovor, a naše nacionalno jedinstvo to pokazuje. Moramo biti nemilosrdni prema bilo kojem obliku mržnje. Ne treba tolerirati nikakve ksenofobne, antisemitske niti antimuslimanske činove”, kazao je francuski predsjednik.

Mediji prenose da se Francuzi spontano okupljaju u cijeloj zemlji i pozivaju na druženja putem interneta kako bi obranili način življenja i prevladali traume.

“To je nešto što je utvrđeno u svim kutlurama oduvijek. Kada drama pogodi zajednicu, ona organizira kolektivne rituale da bi prevladala posljedice”, kazala je psihologinja Helene Romano.

Komentiraj