EPA/AIDAN CRAWLEY

Hollande otvorio novu repliku spilje Lascaux

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu je otvorio novu repliku slavne spilje Lascaux na čijim su zidovima drevni lovci slikali životinje poput konja i jelena.

Spilju Lascaux otkrila su slučajno četvorica tinejdžera 1940. kod mjesta Montignaca a crteži na njezinim zidovima predstavljali su pravo skriveno blago.

Vjeruje se da je “Sikstinska kapela prapovijesti”, kako je još nazivaju, stara oko 18.000 godina. Od 1979. je na UNESCOV-u popisu svjetske kulturne baštine.

Posljednji od četvorice dječaka koji su otkrili paleolitske zidne slike u spilji Lascaux zajedno s brojnim uzvanicima posjetio je novu repliku smještenu u blizini mjesta Montignaca.

Turisti su se u originalnu spilju mogli spustiti sve do 1963., no nakon toga je ustanovljeno da ugljični dioksid koji izdišu oštećuje crteže i negativno utječe na krhak ekosustav spilje. I priprema spilje za dolazak turista i posjetitelja napravila je više štete nego što su vlasti pretpostavljale.

Lascaux 2, vjerna kopija glavne prostorije otvorena je 1983., no u njoj je reproducirano samo 90 posto originalnih crteža i slika. Potom je otvorena i putujuća izložba Lascaux 3 koja prikazuje najznačajnije crteže i slike, a nova otvorena replika je zapravo Lascaux 4.

“Ovo je prvi put da smo rekonstruirali cijelu spilju Lascaux”, rekao je arheolog Jean-Pierre Chadelle koji surađuje s regionalnim vlastima Dordonje.

Na novoj spilji je posljednje četiri godine radio tim od 30 radnika, a radovi su stajali oko 66 milijuna eura.

Chadelle je objasnio da je problem s Lascaux 2 bio taj što se nalazila na brežuljku i preblizu originalnoj spilji, pa je frekvencija posjetitelja i prometa bila prevelika.

Originalnoj spilji Lascaux pristup je ograničen čak i arheolozima, paleontolozima i ostalim znanstvenicima.

Vlasti očekuju oko 400.000 posjetitelja godišnje u novoj spilji.

Komentiraj