Slunj, 02.05.2018 - Pjevaè Marko Perkoviæ Thompson nepravomoæno je u srijedu na Prekršajnom sudu u Slunju osloboðen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvoðenja pjesme "Bojna Èavoglave" na proslavi obljetnice "Oluje" lani u Slunju uzviknuo pokliè "Za dom spremni" jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti. Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvoðenjem te pjesme s pozdravom "Za dom spremni" Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašistièke ideologije. Istaknula je kako kroz dokazni postupak nije bilo dokazano da je Perkoviæ remetio javni red i mir na koncertu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" i Dana Grada Slunja, jer je tekst izvedene pjesme "Bojna Èavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosaèima zvuka Croatia Recordsa. Na slici Davorin Karaèiæ. foto HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ik

Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore (HOK) uskoro će odlučiti hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv odvjetnika i vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Davorina Karačića koji je, prema objavljenim snimkama, verbalno napao zastupnika platforme Zagreb je naš Tomislav Tomaševića.

„Disciplinsko tužiteljstvo HOK je pokrenulo izvide te će odlučiti o daljnjem postupanju“, kratko je Hini odgovorio HOK-ov ured za odnose s javnošću. Neslužbeno se doznaje da je HOK-u dostavljena snimka spornog događaja te da će nakon što bude pregledana odlučiti o pokretanju disciplinskog postupka.

Disciplinsko tužiteljstvo, čiji je djelokrug rada određen Statutom Komore, među ostalim, pokreće disciplinske postupke za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva, podiže optužnice za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva te zastupa optužbu pred Disciplinskim sudom.

Postupak može pokrenuti po službenoj dužnosti ili nečijoj prijavi, a ako utvrdi da je riječ o težoj povredi dužnosti i ugleda odvjetništva podiže optužnicu.

U disciplinskom postupku odvjetnik može biti kažnjen ukorom, novčanom kaznom, privremenim gubitkom prava na obavljanje odvjetništva, a najteža mjera koju može izreći Disciplinski sud je trajni gubitak prava na obavljanje odvjetništva.

Verbalni napad Karačića na Tomaškovića zabilježen je kamerama u ponedjeljak u Gradskoj skupštini, a povod je navodno bila rasprava oko Dinama.

„Klošaru mali, pljunut ću ti u facu! … Hoćemo otići negdje ispod Domovinskog mosta, sami, jel’ hoćeš? Hoćemo? Jel hoćeš? Možeš i frenda povesti slobodno sa sobom, možeš i dva. Klošaru mali. Usta operi svaki put prije nego izgovoriš riječ Dinamo i Davorin Karačić, jesi čuo. Kad nekoga optužuješ za političku korupciju onda reci što je bilo. Bijedniče mali. Kad hoćeš i gdje hoćeš“, zaprijetio je Karačić Tomaševiću.

Komentiraj