Norbert Hofer, kandidat austrijske krajnje desnice koji je dobio novu priliku za pobjedu na predsjedničkim izborima, u subotu je izjavio da bi “u određenim okolnostima”, njegova zemlja mogla održati referendum o izlasku iz Europske unije.

Hofer, čelnik Slobodarske stranke, razgovarao je za talijanske novine Corriere della Sera nakon što je u petak austrijski Ustavni sud donio odluku o ponavljanju svibanjskih predsjedničkih izbora na kojima je Hofer tijesno izgubio od Alexandera Van der Bellena, suparnika iz stranke Zelenih.

“Ako bi se Europskoj uniji pridružila Turska (…) postojao bi legitiman razlog upitati austrijski narod o njihovoj volji za ostankom u takvom okruženju”, kazao je Hofer.

Prema njegovim riječima, “također bi i promjene europskih sporazuma koje bi vodile prema daljnjem smanjivanju kompetencija država članica automatski rezultirale referendumom”.

Austrijski Ustavni sud presudio je u petak da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

Hofer je 22. svibnja izgubio izbore od bivšeg čelnika Zelenih Alexandra Van der Bellena za manje od jednog postotnog boda. Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih.

Do održavanja novog drugog kruga izbora, bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenit će privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

Komentiraj