‘HOD ZA ŽIVOT’ Organizatori: “Ta rastrojena žena je vikala i udarala volontere”; Janković: “Redari su bili zbilja brutalni”

Marko Lukunic/PIXSELL

U srtedištu zagreba u subotu su održana dva prosvjeda, jedan protiv pobačaja, u organizaciji Građanske inicijative, te drugi za pravo na izbor. Dvije djevojke, koje su pokušale zaustaviti kolonu ‘Hod za život, privela je policija.

Organizatori ‘Hoda za život’ na svojoj su stranici objavili službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Povorku za život, obitelj i Hrvatsku, unaprijed prijavljenu policiji, danas je u jednom trenutku zaustavila žena, koja se činila vrlo rastrojena i željna medijske pozornosti. Kolona u kojoj je prema procjenama policije bilo oko 15 000 ljudi zaustavila se i čekala da im policija i volonteri omoguće da nastave svoj hod. Na javno dostupnim snimkama vidi se kako je gospođa vikala, odgurivala policajce te zajedno s više muškaraca i žena udarala volontere Hoda za život koji udarce nisu uzvraćali. Nakon što je policija udaljila rastrojenu gospođu, povorka je nastavila hodati prema Trgu bana Jelačića. Još se jedna žena, moguće u alkoholiziranom stanju, biciklom pokušala zaletiti u povorku u kojoj je bilo mnogo žena i djece. Također je privedena na policiju.

Smatramo nedopustivim pokušaje nekih medija da se ovakvi agresivni ispadi i maltretiranje tisuća građana koji su morali stajati i čekati u povorci – proglašava prihvatljivim ponašanjem. Kultura neslaganja je temelj demokracije. Neodgovornim opravdavanjem nekulture dio medija aktivno šteti demokraciji u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju na stranicama ‘U ime obitelji’.

Dunja janković: “Da se bore za život, prosvjedovali bi zbog radnika i djece s posebnim potrebama”

Policija je u subotu privela dvije žene, a jedna od njih, slikarica Dunja Janković, gostovala je u RTL Danas, gdje je kazala da je na prosvjed došla kao građanka Republike Hrvatske kako bi obranila pravo da sa svojim tijelom radi što želi.

“U jednom sam trenutku osjetila potrebu da moramo biti vidljiviji i pružiti nekakav malo jači otpor toj nekoj novoj ideologiji te je nekolicina nas stala na cestu ispred njih. Pokušali smo na taj način prebaciti pažnju sa njihovog mnogoljudnog, dobro organiziranog skupa, na drugu stranu istine cijele priče u Hrvatskoj, a to je da se suprotstavimo njihovom manipuliranju izjavama kao što su ‘abortus je ubojstvo'”, ispričala je Janković.

Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Kaže kako je ‘pravo na život’ sve samo ne to. “Da se zbilja bore za život, radili bi takve prosvjede boreći se za prava radnika, djece sa posebnim potrebama…” Janković je istaknula i kako nisu podignute nikakve kaznene prijave, naglašavajući da nisu napravile ništa ilegalno. “Stajali smo na istoj cesti kao i svi drugi, imamo na to pravo. Oni su nas odlučili privesti policijsku postaju, a ne redare iz ‘Prava na život’ koji su zbilja bili brutalni”, zaključila je.

Markić voditeljici RTL-a: “Niste objektivni”

Željka Markić u subotu je u emisiji RTL Danas komentirala ‘Hod za život’. Nakon uvodne reportaže o dva prosvjeda, Markić je rekla kako je uhićena Janković očito uspjela u svom naumu, jer joj je RTL dao toliku minutažu. Kasnije je kazala kako je ta televizija sklonija ‘drugoj opciji’.

Na odgovor voditeljice Ane Brdarić Boljat kako su u reportaži prikazane obje strane, te kako pokušavaju biti objektivni, Markić joj je rekla kako nisu objektivni. “Mislim da je zabrinjavajuće kada mediji ovakvo ponašanje gospođe, koja je izgledala prilično rastrojeno kada je napadala policajce, njezin pokušaj da zaustavi kolonu u kojoj je bilo 15.000 ljudi, smatram potpuno neprihvatljivim pokušaj nekih medija da to učine simpatičnim. Ja tu ne vidim ništa simpatično”, rekla je Markić.

Komentiraj