Hoće li zbog propusta suda Daruvarcu biti ukinute mjere opreza?

Dino Stanin/PIXSELL

Mjere opreza, koje je zadarski Općinski sud 14. prosinca izrekao Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac, mogle bi biti proglašene nezakonitima i kao takve bi mogle biti ukinute, piše Zadarski.

Riječ je o mjerama zabrane približavanja obitelji pretučene Lorene Gurlice, zabrane napuštanja Zadra te oduzimanja putovnice i osobne iskaznice.

Problem je u tome što je izvanraspravno vijeće svoju odluku o mjerama opreza donio nakon 13 sati, dok je Daruvarčev pritvor istekao nekoliko sati ranije, nešto poslije 10 sati, u koliko je i bio uhićen šest mjeseci ranije.

Žalbu na sudsku odluku o mjerama opreza podnio je Andrej Korljan, bivši odvjetnik Kovačevića. O potvrđivanju ili ukidanju mjera opreza odlučuje Županijski sud, koji bi to trebao napraviti u hitnom roku, no u slučaju prekoračenja nema sankcija, pa teoretski to može učiniti tek nakon 9. siječnja, za kada je sutkinja Mitra Meštrović zakazala nastavak suđenja.

Ukoliko dođe do ukidanja mjere opreza Daruvarac bi bez ikakve zabrane mogao pristupiti žrtvi i njenoj obitelji, odnosno mogao bi se slobodno kretati i nesmetano napustiti Hrvatsku. Mogao bi, primjerice, otići u BiH gdje je inače rođen, i tako izbjeći nadzor hrvatskog pravosuđa i odgovornost za premlaćivanje.

Nove mjere bi mu se mogle izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje prema žrtvi ili njenoj obitelji.

Komentiraj