HOĆE LI TRUMPA KOŠTATI IZJAVE PROTIV IMIGRANATA? Republikanci na izborima u Nevadi

EPA/RICHARD ELLIS

Republikanski kandidati za Bijelu kuću sučelit će se u utorak u Nevadi, na izborima koji će pokazati kako diše hispanoamerička zajednica.

To su četvrti izbori u republikanskom taboru, nakon onih u Iowi, New Hampshireu i Južnoj Karolini, ali prvi u zapadnom dijelu zemlje.

Nevada će za republikance biti ključni barometar u odvijanju izbora, budući da je gotovo 40 posto od tri milijuna stanovnika te države latinsko-američkog podrijetla.

Donald Trump koji vodi u anketama na nacionalnoj razini, ponovno je u utorak favorit, ali ostaje za vidjeti hoće li u Nevadi polučiti uspjeh kao i drugdje, s obzirom na njegove izjave protiv imigranata.

Lepeza kandidata Republikanske stranke smanjila se od početka predsjedničke utrke, te ih od inicijalnih desetak sada ima još pet.

Jeb Bush posljednji je koji je napustio utrku, u subotu nakon loših rezultata u Južnoj Karolini. Marco Rubio i Ted Cruz, obojica kubanskog podrijetla, nadaju se izvući korist iz te činjenice.

Analize predviđaju da će Trump dobiti čak do 35 posto glasova, te da će ostaviti Cruza i Rubia daleko iza sebe.

U Nevadi su u subotu glasovali demokrati a  pobjedu je odnijela Hillary Clinton. Time je njezina kampanja protiv Bernieja Sandersa dobila vjetar u leđa kada se činilo gubi korak.

Pobjede Trumpa u Južnoj Karolini i Clinton u Nevadi tijekom vikenda daju im znatnu prednost za sljedeću fazu utrke: “Super utorak” 1. ožujka kada simultano glasuje desetak saveznih država.

 

Komentiraj