Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko održat će konferenciju za novinare u središnjici stranke U 10 sati. Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević izjavio je jučer kako je u HDZ-u dominantan stav prema kojemu od predsjednika stranke Tomislava Karamarka očekuju ostavku.

Sat vremena kasnije, u 11 sati, održat će se predsjedništvo HDZ-a, po prvi put nakon pada Vlade. Predsjedništvo se trebalo sastati jučer, no Karamarko je odgodio sjednicu. Očekivalo se da će se raspravljati o zahtjevima sve većeg broja HDZ-ovaca za Karamarkovom ostavkom.

Tolušić je danas izjavio kako na Predsjedništvo HDZ-a dolazi “sa svojom glavom” i da će tako i nastupiti, a s njim se složio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. “Doći ćemo sa svojim glavama na Predsjedništvo”, rekao je potom Tolušić, a Butković dodao da “podržava Tomu”, objasnivši da misli na Tolušića.

Karamarkovu ostavku u subotu je zatražila i skupina osnivača stranke kako bi se, navode, time u stranci otvorio postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Devetero osnivača HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je da pod Karamarkovim vodstvom HDZ-ova politika u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ-a kakvu je osmislio i vodio  Franjo Tuđman, s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku Vladu, a na vlast je došao isključivo političkom voljom Mosta.

Što se tiče novog predsjednika, spominje se nekoliko imena – Domagoj Ivan Milošević, Darko Milinović, Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Andrej Plenković i Damir Jelić. Po izvorima koji su željeli ostati anonimni, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nema ambicija kandidirati se za mjesto predsjednika HDZ-a, već mu je najbitnija stabilnost stranke.

Komentiraj