Hoće li napad na naftna postrojenja utjecati na tržište u Hrvatskoj?

Nakon napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, cijene nafte na svjetskim tržištima danas su skočile više od deset posto na najviše razine u četiri mjeseca.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

Energetski stručnjak Davor Štern komentirao je kakve bi posljedice taj napad mogao imati na vijene nafte na hrvatskom tržištu.

“Još se ne zna kolika je šteta nanesena postrojenjima. Ona može biti dvojaka: mogu biti oštećena proizvodnja nafte i rafinerije. Proizvodnja nafte se relativno lako da sanirati, promijeni se površinska oprema i nafta dalje teče. Međutim, rafinerije su veći problem. Dok mi imamo rafineriju i vezani smo uz rafinerijski sustav Europe, to nije tako strašno”, rekao je Štern za portal Index.

Dodao je kako bi dugi popravak rafinerije i nestašica goriva i energenata s tog područja moglo čak istrošiti i američke zalihe, kojima Trump pokušava smiriti situaciju.

“Dakle, ako je ozbiljna šteta nanesena rafinerijama, vrlo brzo će porasti cijena derivata. Međutim, cijena derivata se kod nas formira temeljem cijena nafte na svjetskom tržištu i tu prolazi neki rok od dva do tri tjedna dok se cijene derivata popnu u skladu s porastom cijene nafte”, predviđa energetski stručnjak.

“Teško je poništiti psihološki efekt koji može nastati, a to je djelovanje na burze. Ova dva dana je bilo tiho, u petak je porasla cijena desetak dolara, u subotu i nedjelju burze miruju, danas će biti interesantno vidjeti kako će se cijene kretati, možda dođe ponovno do smirivanja situacije temeljem najave Trumpa da će osigurati nedostajuće količine. Ako burzovni igrači počnu licitacije, onda je tu bilo kakva prognoza nemoguća”, zaključio je Štern.

Komentiraj