Sanjin Strukic/PIXSELL

HNS Zar Hrvatska nema beton, željezo i radnike za napraviti stadion?

Hrvatski nogometni savez u srijedu je na svojim stranicama objavio osvrt na stadion Groupama Arena u Mađarskoj, na kojem su naši reprezentativci u nedjelju poraženi od domaćina sa 2:1 u drugom kolu kvalifikacija za odlazak na EURO 2020. godine.

HNS navodi kako je stadion izgrađen u samo 14 mjeseci uz financiranje države, te ‘zavapio’: “Zar Hrvatska nema beton? Željezo? I radnike sposobne napraviti ovakav stadion?’

Podsjećaju kako su ‘Vatreni’ dva puta igrali na tom stadionu u Budimpešti – u ožujku 2016. godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1, dok su domaćini gotovo točno tri godine kasnije, ove nedjelje, slavili 2:1 u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian – pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj. Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu – Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros, ističu.

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje. Navode i kako je stadion multifunkcionalan, te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kecskemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

“Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju. Krajem ove godine planira se i otvorenje nacionalnog stadiona u Budimpešti koji nosi ime legendarnog Ferenca Puskasa, na kojemu će sljedećeg ljeta biti odigrane tri utakmice natjecanja po skupinama Europskog prvenstva te jedan susret osmine finala”, poručuju iz HNS-a.

Zanimljivo je da je prije nekoliko dana na portalu Index objavljena priča o katastrofalnom stanju Dinamovog stadiona na Maksimiru. Komadi betona i staklo padaju s velikih visina i pitanje je vremena kada će posljedice toga biti fatalne. Iako su ispod donjeg dijela tribina postavljene mreže kako netko ne bi nastradao, mreže ne mogu spriječiti raspad ogromne betonske građevine pa beton pada po ljudima ispod stadiona.

Prije dva dana se sa stadiona urušilo staklo i zamalo palo na prolaznike i djecu koja su se igrala ispred Maksimira.

Komentiraj