Jurica Galoic/PIXSELL

HNS UZBURKAO MALONOGOMETNI SVIJET Zagrebački Nacional se učlanjuje u Hajduk, HNS objasnio svoje odluke

Hrvatska nogometna javnost ponovno je posljednjih dana na nogama, nakon što je na sjednici IO HNS-a iz Komisije za mali nogomet smijenjen Ivo Zoković, predsjednik MNK Split Tommyja. Podršku splitskom klubu pružili su najveći rivali, zagrebački klub FC Nacional, koji su na Faceboooku najavili kako će se cijeli klub na Poljudu učlaniti u Hajduk.

“HNS LAKRDIJA! SRAMOTA! IO HNS-a smjenio je Ivu Zokovića iz Komisije za futsal HNS-a uz obrazloženje da isti ne obavlja svoj posao. Hahahahahahahaha. Inače u toj komisiji godinama sjede sve veliki futsal radnici i futsal ulagači. Hahahahaha, kakva lakrdija”, napisali su iz Nacionala na Facebooku.

Priopćenjem su se oglasili i iz splitskog Tommyja. Naglašavaju kako su ostali zatečeni viješću o smjeni svog predsjednika. Njihovo Vam priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Danas smo kao klub ostali zatečeni viješću o smjeni našeg predsjednika Ive Zokovića iz Komisije za mali nogomet i nogomet na pijesku. Izvršni odbor HNS-a smijenio je gosp. Zokovića pod objašnjenjem da “ne radi svoj posao”.

Naravno, u današnjem svijetu normalno je i sasvim legitimno da netko bude smijenjen, ali FC Split Tommy kao klub mora reagirati na opasnu primjedbu razloga smjene u vidu “ne radi svoj posao”.

Koliku dozu drskosti i bahatosti treba imati da za čovjeka koji je na svojim leđima 31 godinu iznio klub i koji je od njega napravio najtrofejniji hrvatski klub (8 nacionalnih prvenstava, 8 kupova, 2 puta 3. mjesto u Europi), netko kao razlog navede da “ne radi svoj posao”.

Jako nas je zasmetala konstatacija “ne radi svoj posao” jer rad našeg predsjednika koji ostaje iza njega na svakoj od funkcija (a vjerujte, bio je na mnogo njih) predstavlja neoborive činjenice.

– Ivo Zoković bio je među osnivačima Hrvatske futsal reprezentacije, a 1993.g išao je u Italiju kupiti odijela i bio jedini sponzor kako bi dostojanstveno predstavili Hrvatsku. Hrvatskoj studentskoj reprezentaciji financirao je i put u Finsku.

Današnjem izborniku Mati Stankoviću kao izbjeglici iz ratom napadnutog Dubrovnika omogućio kroz rad u klubu ugled i ime koje danas uživa, a da ne govorimo o broju reprezentativaca koje je kroz klub afirmirao. Naravno, neki su to sve zaboravili, a kako i ne bi, nije to bilo jučer.

– Kao Predsjednik Udruge klubova 1.HMNL, gosp.Zoković osigurao prvoligašima TV prijenos na SPTV, osigurao 20 Select lopti godišnje za svaki klub, oslobodio klubove taksi za službene osobe te mnoge druge stvari.

Zanimljivo je bilo pročitati danas i izjavu legendarnog kapetana Nacionala Koraba Morine na ovu temu:

“Zatečen sam. Zoković je puno napravio za futsal, oslobodio je klubove taksi za službene osobe, radio je na ujedinjenju svih klubova…Ne mogu vjerovati da je smijenjen, Ne znam razloge, znam samo da je jako dobro vodio savez”.

– Što reći kada Komisija gosp. Zokoviću preda zadatak da organizira prvo prvenstvo Hrvatske za žene u futsalu, a dotični za organizaciju i provedbu na kraju dobije same pohvale. Jel to isto znači da “ne radi svoj posao” ??

– Kao predsjednik Zajednice ekipnih športova grada Splita nedavno je ponovno JEDNOGLASNO izabran na novi mandat, a planove i razgovor za oporavak splitskog sporta mogli ste pročitati na našim stranicama (bit.ly/plan-za-spas-splitskog-sporta). Da gosp. Zoković “ne radi svoj posao” mislite da bi ga ekipne momčadi grada Splita, među kojima je i Hajduk JEDNOGLASNO reizabrale na novi mandat ?

– Svih 12 klubova 1.HMNL jednoglasno izričito pruža potporu gosp. Ivi Zokoviću i nelogično im je da se njihov predstavnik smijenio preko noći “ad hoc” bez ikakvog dijaloga ili najave.

Nakon svega nabrojenog očito je da gosp. Ivo Zoković ipak dobro radi svoj posao i da je njegov rad prepoznat.

Nećemo se lagati, odluka o smjeni došla je nedugo nakon inicijative Ive Zokovića da kompletni FC Split Tommy učlani i pruži potporu HNK Hajduk Split.

Ako zbog Hajduka Ivo Zoković treba biti etiketiran da “ne radi svoj posao”, onda neka bude ! Sigurni smo i da bi naš Predsjednik zbog ljubavi prema Hajduku preuzeo taj križ.

Očito je da HNS smeta borba protiv stanja koje vlada u samom HNS-u. Na njihovu žalost, borba je tek počela i FC Split Tommy žestoko će se uz Hajduk boriti za boljitak nogometa i futsala u Hrvatskoj !!! Dosta je više prikazivanja borbe za boljitak hrvatskog nogometa kao animoziteta sjevera i juga. Gospodo, sjever i jug su jedno. Sjever i jug su Hrvatska, a vi ste karcinom našeg društva i sporta koji je Hrvatima donio toliko radosti.

Na kraju, preostaje nam zahvaliti se svima na porukama podrške koje neprestano dolaze. Posebno hvala našem sportskom rivalu Nacional Zagreb FC koji je primjer kako ovo nije borba sjevera i juga, nego borba za poštenije odnose u Kući nogometa.

Posebna zahvala ide Klubu navijača Hajduka – Torcida Split. Samo zajedno možemo ispraviti odnose koji su posljednjih godina zagadili naš nogomet do kraja. Drago nam je da Vam na tom putu možemo biti “suborci”.

“Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”.

U četvrtak poslijepodne oglasio se i Hrvatski nogometni savez, koji, kako sami napominju, inače ne komentira pojedinačna imenovanja i razrješenja, ali sada su odlučili progovoriti o razlozima zbog kojih su smijenili Zovkovića.

“Hrvatski nogometni savez primoran je reagirati nakon što su g. Zoković i određeni futsalski klubovi i dužnosnici odlučili iskoristiti situaciju za vlastite interese, uz pomoć medija kojima su uspješno “prodali” priču o sukobu sjevera i juga ili HNS-a i Hajduka.

O neutemeljenosti te optužbe dovoljno govori činjenica da je u Komisiju imenovan legendarni igrač Hajduka i sadašnji predsjednik prvoligaša MNK Solin Stjepan Andrijašević. Istovremeno, osoba iz MNK Split Tommy kojoj je ponuđeno članstvo još nije mogla dati svoj pristanak jer je vlasnik kluba na dužem putu u inozemstvu pa će naknadno i to preostalo upražnjeno mjesto biti popunjeno osobom iz Splita.

Pametnome dovoljno.

Što se tiče g. Zokovića, prije nego što je naknadno imenovan u Komisiju kao predsjednik Plenuma klubova 1. HMNL, obećao je pronaći glavnog sponzora lige, osigurati velika financijska sredstva za klubove i druge pogodnosti, a uslijed čega je tadašnji protukandidat odustao, svjestan da takvo obećanje ne može ispuniti.

Nije ga ispunio ni g. Zoković koji tijekom svog mandata nije doprinio radu Komisije ili klubovima. Financijsku pomoć klubovima nije riješio g. Zoković već Izvršni odbor HNS-a na prijedlog predsjednika Davora Šukera, sva financijska sredstva koje su klubovi dobili osigurao je Hrvatski nogometni savez (a ne g. Zoković), a lopte s kojima se igra rezultat su dugogodišnje suradnje između Saveza i proizvođača, a ne plod rada g. Zokovića.

U aktivnostima vezanima za organizaciju prvog prvenstva u futsalu za žene, g. Zoković imao je tek deklarativnu ulogu. Sve organizacijske i tehničke poslove organizacije sva tri turnira obavili su Antonio Pavlović u ime Saveza i Romeo Čižmešija kao tajnik Komisije, dok je Alojzije Šupraha kao član IO-a i član Komisije nazočio na sva tri turnira i pomogao u provođenju istih.

Žao nam je što pojedinci pokušavaju iskoristiti ovu situaciju u neke sasvim druge svrhe koristeći argumente koji nemaju veze s futsalom i razlozima za ovu smjenu. Primjerice, korištenjem jednog od vodećih malonogometnih klubova u cilju stvaranja negativne atmosfere, a sve zbog svojih frustracija zbog neimenovanja u članstvo Komisije. Žalosti nas činjenica da se institucija kao što je HNK Hajduk bezrazložno koristi u prizemnim i osobnim obračunima.

Pitamo se zbog čega se nitko ne pita zbog kojeg je razloga dužnosti razriješen Milan Martulaš iz zagrebačkog Alumnusa? Taj samozatajni dužnosnik razriješen je jer nije mogao uskladiti poslovne obveze s dužnostima u Komisiji za mali nogomet i nogomet na pijesku. To, čini se, nije toliko važno jer se ne uklapa u veliku teoriju zavjere.

Cilj HNS-a je kadrovski ojačati Komisiju za mali nogomet i nogomet na pijesku s ljudima koji žele djelovati u zajedničkom interesu, koji imaju sposobnost, želju i ambiciju graditi nove uspjehe na vrlo čvrstim temeljima koji su postavljeni u proteklom periodu tijekom kojega je Hrvatska tri puta zaredom sudjelovala na završnici Europskog prvenstva”, stoji u priopćenju HNS-a.

Komentiraj