HINA/ Damir SENČAR

HNS uputio 18 amandmana na proračun ‘teških’ 585 milijuna kuna

HNS je u četvrtak poručio kako su na prijedlog državnog proračuna uputili 18 amandmana ‘teških’ 585 milijuna kuna, a predsjednica Vesna Pusić se osvrnula i na prijedlog o smanjenju sredstava za rad ureda bivšeg Predsjednika Republike rekavši kako je to politički potez.

“Naši amandmani predstavljaju pokušaj HNS-a da spasi prijedlog proračuna. Koncentrirali smo se u njima na gospodarstvo, obrazovanje, zdravstvo u segmentu kvalitete usluga, te položaj osoba s invaliditetom”, pojasnila je predsjednica te stranke Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Milorad Batinić osvrnuo se na problem financiranja karata za prijevoz učenika te pozdravio što su vladajući ipak najavili povećanje na toj poziciji, no to, smatra, nije dovoljno.

HNS amandmanom traži da država nastavi sufinancirati mjesečne karte sa 75 posto cijene.

Nada Turina Đurić zamjerila je zbog smanjenja proračunskih sredstava za znanstvene novake te je zatražila povećanje po toj stavci za 50 milijuna kuna.

“Ovako su sredstva za znanstvene novake dostatna tek da im se kupe nepovratne karte za inozemstvo”, rekla je.

Anka Mrak Taritaš rekla je pak da je za prošle vlade osiguran rast industrije od 2,6 posto što se, predviđa, sa predloženim proračunom, neće nastaviti. U tom je smislu zatražila za prerađivačku industriju 180 milijuna kuna i to za operativne programe.

Izvijestila je i kako je upućen amandman koji se odnosi na otoke. Jedan se, kaže, odnosi na infrastrukturu odnosno vodoopskrbu, odvodnju električnu energiju i slično, a traže i da se ucrtaju granice pomorskog dobra kako bi se mogli utvrđivati uvjeti za koncesije.

Vesna Pusić je na konferenciji za novinare komentirala zahtjev za smanjenjem sredstava za rad ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića rekavši kako je to politički potez.

“Ako ne žele Ured predsjednika treba predložiti takav zakon, ali ostaviti ured, a ukinuti financiranje – to je cinizam”, ocijenila je Pusić.

Komentiraj