HNS: Umjesto Inom, Panenić se bavi foteljama

Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata ustvrdili su u nedjelju da je budućnost INA-e dovedena u pitanje te su pozvali nadležne mjerodavne institucije da žurno reagiraju, jer je kršenje hrvatskih zakona od strane MOL-a nedopustivo, nakon što je MOL bez znanja hrvatskih članova Uprave prevezao 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku, a što je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most) navodno saznao tek kada je nafta bila na putu.

“Umjesto da se bavi INA-om, Panenić se zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz Mosta bori za fotelje u novoj Vladi i neargumentiranom diskreditacijom političkih suparnika (možda i u suradnji s MOL-om)”, ocijenio je HNS u priopćenju.

Panenić, tvrde u HNS-u, nije sudjelovao ni u kakvim ozbiljnim razgovorima oko INA-e, niti u arbitražnim postupcima te je time ozbiljno ugrozio njezine interese. “Očigledno je da nema vremena za INA-u, jer da je kontinuirano surađivao s Upravom, sa Sindikatima kao i s djelatnicima rafinerija u Sisku i Rijeci, iznenađenja se ne bi događala. To pokazuje njegovu potpunu nekompetentnost, neznanje i nezainteresiranost za stratešku hrvatsku tvrtku”, ocjenjuju iz HNS-a.

Također navode da je “u trenutku kad je dogovorena nova hrvatska Vlada HDZ-a i Mosta, MOL očito procijenio da u našoj zemlji može raditi što hoće i to ni manje ni više nego na 25. obljetnicu Dana neovisnosti RH”. Time je, smatraju, poslao vrlo jasnu poruku da im je konačan cilj zatvaranje rafinerije Sisak i dovršetak upropaštavanja Ine.

Iz HNS-a su poručili i kako se “za nacionalne interese ne bori u predizbornoj kampanji, nego da je to kontinuirana bitka bez posustajanja koja nadilazi stranačke razlike ili interese” te ističu da je onaj koji je to činio posljednji bio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na čelu Ministarstva gospodarstva.

Nasuprot tome, ističu kako Panenić nije učinio ništa za očuvanje hrvatske strateške naftne kompanije, ali se, tvrde, “potrudio diskreditirati predsjednika HNS-a što MOL sustavno čini od 2014.”.

Panenić je u subotu izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora (NO) i Uprave INA-e prevezena domaća nafta u riječku rafineriju te zatražio službeno očitovanje MOL-a. Potvrdio je da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti. Iz INA-e su nakon toga priopćili kako je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija. Tako je u petak popodne probno prevezeno 600 tona domaće nafte (oko 1 posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje) željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]