Važnost medija u smanjenju nereda na nogometnim utakmicama bila je glavna tema drugog dana 3. Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama koju je, uz sudjelovanje 40-ak uglednih stručnjaka iz pravosudnih tijela, policije, nevladinih udruga, medija i nogometne obitelji, organizirao Hrvatski nogometni savez (HNS) u Svetom Martinu na Muri.

Voditeljica Službe za natjecateljski sport, sportsku infrastrukturu i stručne kadrove u sportu Središnjeg državnog ureda za sport Nataša Muždalo je govoreći o dosadašnjim učincima i planovima rada Nacionalnog odbora Vlade RH za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu naglasila je da jedan od razloga osnivanja Odbora je i poboljšanje komunikacije i suradnje između različitih dionika.

“Nažalost, zbog dvije promjene vlasti izgubili smo kontinuitet rada Odbora, očekujemo skora imenovanja i nastavak rada”, najavila je Muždalo i dodala kako je novi Zakon o sportu među ključnim koracima u neposrednoj budućnosti: “Imamo izvrstan Zakon o sprječavanju nereda, ali Zakon o sportu ima nedorečenosti. Vjerujem da bi u zadnjem kvartalu 2017. godine potpuno novi, sveobuhvatni Zakon o sportu, trebao ugledati svjetlo dana. Želimo ostvariti i suradnju s Hrvatskim novinarskim društvom kroz koju bismo izradili preporuke kako pratiti sportska događanja i posebno incidente.”

Na okruglom stolu o ulozi medija u smanjenju nereda predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec istaknuo je važnost etike u sportskom novinarstvu i utjecaju novih medija. Naglasio je važnost stalnog obrazovanja i edukacije novinara te poručio da mediji nisu neprijatelji.

Glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko naglasio je da su i mediji spomenuti u Zakonu o sprječavanju nereda: “U tom Zakonu ima odredbi koje se tiču medija, a mislim da se nikad nisu primijenila u praksi. Novinari ne smiju izražavati stajališta koja potiču mržnju niti prenositi tuđe takve poruke,  a kod nas postoje mediji koji se time hrane. Postoje novinari koji su više aktivisti nego novinari. Često se relativiziraju incidenti, dobar primjer je napad na Brunu Marića. Imamo i problem s prijetnjama novinarima, koji se onda s razlogom pitaju što to meni treba”.

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora naglasio je važnost edukacije.

“Polako se mijenja ta klima prema praćenju takvih događaja. Uvijek se javlja dilema kako informirati javnost o događaju, a da istodobno ne promoviramo ili potičemo takva ponašanja. Mi namjeravamo raditi jednu edukaciju, održati pet okruglih stolova na kojima bismo govorili o problemu sa stajališta ljudskih prava i etike. Dio medija nažalost jedva čeka incidente i nije lako djelovati u takvom društvu”, rekao je Ivan Zvonimir Čičak.

Glavni urednik HNTV-a Ivan Blažičko dao je nekoliko konkretnih primjera gdje se mediji nisu držali osnovnih načela:”Bojim se da je jedan dobar dio borbe za kvalitetnim novinarstvom izgubljen pojavom novih medija. Često se kreira paralelna stvarnost koja nema veze s istinom. Njegujemo kulturu nepovjerenja, zla, incidenta, činjenice postaju nebitne, a bitno je samo ložiti.”

Doajen hrvatskog sportskog novinarstva Zdravko Reić istaknuo je u inozemstvu klubovi imaju hrabrosti reći “ne” skupini navijača koja čini incidente.

“U Saboru 48 sati raspravljaju o proračunu, a niti jedna riječ nije sport. Kako ćemo dalje, ako državu nije briga za sport. Važno je da svako opere svoj prag, moramo svi biti bolji – država, policija, mediji, klubovi, Savez”, kazao je Reić.

Povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković u završnoj je prezentaciji govorio o smanjenju nereda na nogometnim utakmicama kroz izmjene zakonodavstva kao i kroz komunikaciju s navijačima.

“Žao mi je što s nama ovom prilikom nisu predstavnici prekršajnih sudova, ali i navijačkih udruga. Vodili smo razgovore s predstavnicima većine navijačkih udruga, svidjela im se ideja da budu ravnopravni partneri za ovim stolom u konstruktivnom razgovoru, da podijele svoje viđenje odnosa s klubovima, lokalnom sredinom, policijom i nacionalnim savezom. Nažalost, u jednom trenutku komunikacija je prekinuta, ali nadam se da ćemo u budućnosti kroz rad Odbora i okrugle stolove pronaći zajednička rješenja. Pokušat ćemo opet, preko klubova.. Želimo komunikaciju s navijačima, to želim jasno reći. Kao i da moramo jasno odrediti tko su navijači, a tko su huligani”, rekao je Marković.

On je prezentirao zaključke rada konferencije, pa je istaknuto da treba i dalje inzistirati na striktnoj provedbi svih zakonskih rješenja, zatim da Nacionalni odbor za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu treba što prije započeti ponovno s radom. Također, treba krenuti u stvaranje bolje nogometne infrastrukture,  klubovi moraju pronaći načine kako započeti komunikaciju s navijačima, a u tome će aktivno sudjelovati i HNS . Važnom je istaknuo i nazočnost većeg broja predstavnika medija na ovoj konferenciji i njihovu uloga u sprječavanju nereda.

Komentiraj